Hoppa till huvudinnehåll

Upp och ner och upp igen

Nervös och rädd att göra bort sig. Den känslan ville Ida Herrgård inte uppleva igen. Så efter sitt första landslagsuppdrag slutade hon med rugbyn. 

Grenens lockelser var ändå så stora att Ida snart bestämde sig för att börja på nytt. Och i dag njuter hon för fullt av att spela i landslaget.

I matcherna har man så mycket adrenalin i kroppen att man inte märker smällarna – och blåmärken försvinner snabbt

― Ida Herrgård i Sportliv

Dropspark
Korsholmsbördiga Ida spelade fotboll i 18 år innan hon började med rugby – och fick lära sig en ny avsparksteknik.

Och att rugby är lite som – brottning.

I 15-mannarugby spelar Ida helst som tia, den back som dirigerar lagets anfallsspel – eller som tolva, där en av uppgifterna är att tackla motståndarna i försvarssituationer. 

I OS-grenen 7-mannarugby, är ytorna större och spelet snabbare. Där har Ida ännu större nytta av sin snabbhet, smidighet och uthållighet.

Då Vasa Rugby Clubs damer tränar på Kaserntorget i Vasa kör man många olika kontaktövningar. I rugbyns tacklingssituationer är axelpartiet speciellt utsatt.

Därför ägnar rugbyspelarna mycket tid åt att värma upp nacke och axlar. Ida har hittills "klarat sig bra" vad gäller skador och kommit undan med blåmärken, sträckta nackmuskler och brutna fingrar.

Trots att rugbyn är en kontaktsport försöker man i matcherna undvika kontakt och istället skapa ytor där spelet kan föras fram obehindrat. Ibland lyckas det inte. Men endast spelaren som har bollen får tacklas.

Man vinner poäng genom att föra bollen över motståndarens försökslinje. Det gäller att vara både flink och snabb för att ta sig förbi motståndarna – och inse när det är klokast att passa bollen vidare.

Endast passningar bakåt är tillåtna. Passar man framåt blåses spelet av och återupptas med en scrum, där bägge lagen försöker vinna bollen som kastas in i klungan.

Vid inkast samlas forwards från bägge lagen på två led vinkelrätt mot sidlinjen. Då bollen kastas in är det tillåtet att lyfta en hoppande medspelare som försöker fånga bollen.

I december 2020 blev det klart att sjumannarugbyn är med på OS-programmet också i Paris 2024. Där hoppas Finlands damer under ledning av chefstränaren, britten Bam Hennessy, vara med.

Just nu satsar Ida Herrgård helhjärtat på rugbyn och tänker fortsätta så länge det är kul. Fast hon skulle gärna se fler fastna för grenen – speciellt i hemstaden Vasa som inte får ihop ett eget lag till sommarens FM-serie i 15-mannarugby.

Jag har nog rekryterat en och annan på gymmet men fler skulle vara välkomna

― Ida Herrgård

Video: Atte Kaartinen & Tuomas Stedt
Foto & Layout: Marianne Nyman
Redaktör: Marianne Nyman

Se Sportlivs minidokumentär om Ida Herrgård här.