Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP:s Joakim Strand vill fortsätta leda Vasa stadsfullmäktige – SDP:s Maria Tolppanen beredd att fortsätta som styrelseordförande

Uppdaterad 18.06.2021 13:31.
Joakim Strand
Bildtext Joakim Strand (SFP) vill fortsätta att leda stadsfullmäktige i Vasa.

Kommunalvalets röstkung i Vasa, Joakim Strand från SFP, är beredd att fortsätta på posten som fullmäktigeordförande i Vasa. SDP:s Maria Tolppanen vill för sin del fortsätta som ordförande för stadsstyrelsen. Det blev klart efter partiernas förhandlingar på torsdagskvällen.

Enligt kutym har det största partiet i Vasa haft fullmäktigeordförandeposten och det näst största partiet styrelseordförandeposten, och så blir det den här gången också. De tre största partierna i Vasa – SFP, SDP och Samlingspartiet – samlades på torsdagskvällen till ett första formellt möte för att diskutera posterna i nya stadsfullmäktige och stadsstyrelsen.

– Vi kom överens om att fortsätta vårt goda samarbete och har nu bildat en valmatematisk gruppering. Vi är naturligtvis också öppna för att diskutera med andra partier, men huvudregeln är att SFP, Samlingspartiet och SDP kör tillsammans. Det betyder att SFP har fullmäktigeordförandeposten och SDP tar ansvar för styrelseordförandeposten, säger Joakim Strand.

Själv har Strand varit öppen med att han är beredd att fortsätta som fullmäktigeordförande.

– Vi har jättemånga stora intressanta projekt på hälft och dem är jag för egen del beredd att föra i mål. SDP sa också rakt ut att Maria Tolppanen är beredd att fortsätta som stadsstyrelseordförande.

Maria Tolppanen är socialdemokratisk lokalpolitiker och riksdagsledamot.
Bildtext Maria Tolppanen (SDP) tog över ordförandeposten i styrelsen efter att partikollegan Kim Berg klev av när han blev invald i riksdagen 2019.

Också Tommi Mäki (Saml) intresserad av ordförandepost

Samlingspartiets röstmagnet Tommi Mäki, som fick nästflest röster i Vasa efter Joakim Strand, är också han intresserad av en tung ordförandepost.

- Stora stövlar intresserar mig och det stora antalet röster jag fick förpliktigar också till att stiga in i stora stövlar. I det här skedet håller jag allt öppet och deltar i förhandlingarna mellan partierna.

Mäki har själv uttryckt intresse för ordförandeposten i stadsstyrelsen men konstaterar att utgångspunkten utgående från valresultatet är att SDP som näststörsta parti lägger beslag på den posten.

- Det var ingen överraskning att Maria Tolppanen vill fortsätta. Men ordförandeposterna tillsätts för två år i taget så det kan öppna sig en plats senare. En post som vice ordförande intresserar också.

Tommi Mäki.
Bildtext Tommi Mäki (Saml) fick 1 110 röster i kommunalvalet och är intresserad av "stora stövlar" som han själv uttrycker det.

Nya fullmäktige tillträder i augusti

Joakim Strand säger att torsdagens förhandlingar löpte i god anda, och att diskussionerna fortsätter på söndag kväll.

Strand tror att diskussionerna om platsfördelningen inom partierna kommer att ta längre tid än diskussionerna mellan partierna.

– Maktförhållandena mellan partierna i Vasa hålls ju mer eller mindre intakta. Det är nog mera nu en diskussion inom partierna om vem som ska ha vilka platser. Det är alltid ett pussel med könsbalans och mycket annat.

Det nya fullmäktige tillträder i augusti.

Artikeln uppdaterad den 18 juni klockan 13.28 med kommentarer av Tommi Mäki.