Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En veritabel värmebölja sköljer över stora delar av Finland – också midsommaren blir varm

Från 2021
Tre kartor över Finland. Temperaturen anges med siffror och med färger från rött till  gult.
Bildtext Det utlovade mycket varma vädret är inte typiskt för juni, säger Yles meteorolog Anniina Valtonen.
Bild: Yle / Nyhetsgratiken

Mycket varmt väder utlovas till stora delar av Finland under den närmaste veckan, inklusive midsommarhelgen.

I dag fredag kommer det att regna i norra Finland och vädret är betydligt svalare där, 10-16 grader, än i övriga delar av landet under resten av veckan, säger Yles meteorolog Anniina Valtonen.

I södra och mellersta Finland är det i dag 20 till 25 grader och rent av över 25 grader, men den sydvästliga vinden kan ge en viss svalka, säger Valtonen. Det är allmänt soligt i södra och mellersta Finland och senast i kväll kommer det att förekomma regnskurar i västra Finland. 

Vinden avtar på lördag och åskskurar för med sig lite svalare väder i mellersta Finland. I södra Finland är det däremot upp till 30 grader och över 30 grader från och med lördagen. 

I Österbotten kommer det på lördag att strömma in kallare luft norrifrån och det blir enstaka regn- och åskskurar i området mellan Vasa och Karleby. Temperaturen ligger ändå på kring 25 grader.

På söndag nås Finland av ett lågtryck västerifrån. Regnet avtar fram till eftermiddagen men regn- och åskskurar kommer att förekomma i väster, till exempel i svenska Österbotten. Temperaturen sjunker till 20 grader.

– Från och med måndag är det mycket varmt, allmänt 30 grader, så långt prognosen sträcker sig och till slut blir det varmare också i norr, säger Valtonen.

Varm midsommar definitivt utan blötsnö

En varm, het vecka är på väg, ibland blir det lite åska och åskbyarna kan vara kraftiga, säger Valtonen. Och det mycket varma vädret kan hålla i sig över midsommar.

Luftmassorna är sådana att stora delar av Finland kommer att ha högsommarvärme under midsommarhelgen.

– Det blir en varm midsommar, det är oklart om temperaturen blir 25 eller 30, säger Valtonen.

– De här temperaturerna och de här åskbyarna som finns i prognosen är verkligen inte typiska för juni, säger Valtonen. Sådant väder brukar det förekomma från mitten av juli till början av augusti.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln