Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åsnan Ior är en läskompis på läger i Maxmo

Från 2021
Tre barn står samlade kring en åsna, till vänster i bild sitter en vuxen kvinna vid ett bord.
Bildtext Linnea Holms, Saimi Lill-Their och Nova Asplund tycker om att läsa för åsnan Ior. Till vänster i bild Tessa Turtonen.
Bild: Yle/Pia Lagus

För många barn och unga är sommarens ridläger årets höjdpunkt. Vid Stall Falisa i Maxmo vill man kombinera nytta med nöje den här sommaren: läsning och djur.

När Yle kommer på besök, pågår det tredje av åtta ridläger. Det råder full aktivitet på lägerområdet. Till stallet hör nio hästar och en åsna, men på gården finns också några kaniner, en hund och en katt.

Linnea Holms, Saimi Lill-Their och Nova Asplund står och ryktar Ior när vi får en pratstund med dem. De tycker att det är roligt att på läger - men de gillar också att läsa för åsnan Ior. En av flickorna har träffat en åsna förut.

Vad gör ni här på ridlägret?

- Vi tar hand om hästarna och så hittar vi på lekar med hästarna.

Vad tycker ni om att det är mycket läsning på det här lägret?

- Det är bra. Många lärare i skolan har sagt att vi ska läsa under lovet så det är bra att det är mycket läsning här också.

Är det roligare att läsa för Ior eller för någon annan?

- För Ior.

Läsning för att koppla av

Tessa Turtonen som driver stallet berättar att tanken med lägret är att komma nära djuren men också närma sig naturen.

Det krattas, det släpas och mockas - hur tidigt har ni startat den här morgonen?

- Barnen kom 9.30; jag frågade hur de sovit och vad de har lust att göra, men alla sade att de vill jobba. Det är jättroligt att den lusten och ivern finns. Vi listade olika stallsysslor man kan ta itu med och så började vi på, säger Turtonen.

Ridlägren i Falisa skiljer sig från en del andra läger. Man kombinernar ridning med läslust. Grunden ligger i Tessa Turtonens passion.

- Jag behöver läsa och fantisera för att kunna koppla av på riktigt. Jag föreställer mig att barn också behöver lugn och läsning för att varva ner. Speciellt i samband med hästar är det viktigt.

En kvinna håller i grimman till en åsna.
Bildtext Tessa Turtonen har inte stött på någon annan läsåsna i Finland.
Bild: Yle/Pia Lagus

I samarbete med Vörå kommunbibliotek och Sydkustens landskapsförbunds projekt Läsning i laget, erbjuds lägerdeltagarna lådor med böcker.

- Vi tar varsin bok ur lådorna som vi har fått från biblioteket och så läser vi; bara tyst för oss själva. Vissa tycker om att lyssna på högläsning så det har vi också ordnat. Det finns myshörnor där man kan sätta sig ner och bara ta det lugnt en stund, säger Turtonen.

Kan vara landets första läsåsna

Möjligheten finns att läsa för åsnan Ior, som har varit en del av familjen Turtonen i några år. Men det är först nu som han blivit en läsåsna.

När Ior leds ut ur hagen vet han att han är på jobb, berättar Turtonen. När han är i hagen har han fritid.

Turtonen har i olika forum lyft fram att de har en läsåsna och hört sig för om det finns fler, men ingen har hört av sig. Därför tror hon att Ior är landets första.

- Jag ser ingen orsak till att det inte skulle komma fler. Det är roligt om vi kan vara med och inspirera andra åsnor att bli läsåsnor. Jag har hört om läskossor och läshundar men ingen läsåsna.

Hur blev Ior en läsåsna?

- Han tycker jättemycket om barn. Han är väldigt lugn och han är genuint intresserad av att umgås. Jämfört med vår ganska "hopsiga" hund som inte kan vara stilla och koncentrera sig långa stunder är Ior som gjord för det här.

Ior är tränad att stå stilla och tålmodigt vänta och visa intresse för den bok som barnen läser. Han kan peka med nosen på bilderna i boken och barnen får berätta vad de ser.

Ior tar också emot på distans

Barnen har visat stor uppskattning för att få läsa för Ior.

- En långväga deltagarna från Närpes, som deltog i vårt första läger, har fortsatt läsa för Ior på distans, säger Turtonen.

Det har forskats en del i vad som händer när ett barn läser högt för ett djur. Tessa Turtonen säger att Ior naturligt är närvarande. Ett barn som kanske annars har svårt att hitta koncentrationen har lättare att hitta lugnet när det finns någon som bara är där med dig.

- Vi vuxna kan låtsas vara närvarande, men i våra huvuden är vi tyvärr väldigt lätt någon annanstans. Barnen känner av det och ett djur kan helt naturligt vara en kompis.

Hittills har Ior visat mer intresse för bildböcker, antagligen för att det vänds blad lite fortare

― Tessa Turtonen

Bara fantasin sätter gränser

De yngsta deltagarna på lägret kan inte läsa, men de får bilderböcker att visa för Ior och fantisera ihop egna historier.

- Det absolut finaste är diskussionerna, initiativen och idéerna som kommer ur böckerna. Det är egentligen en skattkista av idéer kring vad vi ska hitta på näst.

I och med att det är så få deltagare på lägren kan innehållet skräddarsys för deltagarna. Om någon får en idé från en bok är det bara att köra på det spåret.

- Till exempel har vi en häst som har ett täcke på sig, i ett barns fantasi blev det direkt en riddarutrustning. Vi började prata om riddartiden. Hur användes hästar då och vad behöver en riddarhäst kunna. Hur hjälper man en häst att bli modigare och klara av strider? Resten av dagen blev lite riddartema.

Har Ior någon favoritbok?

- Hittills har Ior visat mer intresse för bildböcker, antagligen för att det vänds blad lite oftare. Det är inte så lång text, men han orkar nog lyssna på långa texter också.

Diskussion om artikeln