Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Längre väntetider vid Borgå sjukhus jour under sommaren – personalbristen leder till att akuta fall prioriteras

Från 2021
Borgå sjukhus
Bildtext Det är brist på vårdpersonal vid Borgå sjukhus under sommaren.
Bild: YLE/Erica Vasama

Brist på vårdpersonal leder till längre väntetider för icke-brådskande ärenden vid Borgå sjukhus. Sjukhuset uppmanar östnylänningar att ringa Jourhjälpen när det inte är en nödsituation.

Det råder brist på vårdpersonal i hela HUS sjukvårdsdistrikt område under sommaren.

Coronaepidemin är en delorsak till detta eftersom flera vårdare har flyttats till andra uppgifter, men också att det helt enkelt saknas tillgänglig personal.

Överläkare Anna Meuronen uppger att det finns tillräckligt med läkare, men att bristen nu gäller sjukskötare, och det drabbar jourernas arbete.

- I synnerhet vid jouren är verksamheten så starkt uppbyggd i team, att både läkare och skötare alltid behövs. Det räcker alltså inte med bara läkare, säger Meuronen.

Situationen har pågått en längre tid och enligt Meuronen är belastningen stor och en märkbar del av sjukvårdspersonalen är slutkörd.

- Vi har förändringar på gång, men de tar tid.

Därför har Borgå sjukhus varit tvunget att minska en del av verksamheten under sommaren, mellan den 21 juni och 22 augusti.

Akutmottagningen prioriteras för att kunna garantera snabb och effektiv vård. Vid jouren kommer det att se annorlunda ut.

- Väntetiderna vid jouren kommer att förlängas en hel del, och de kritiskt sjuka prioriteras. Vi vill nu meddela alla så att det inte kommer som en överraskning, säger Anna Meuronen.

Fotbollsmatch i kvällssol.
Bildtext Det är brist på vårdpersonal inom HUS, även vid Borgå sjukhus.
Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko

Från och med den 21 juni vill sjukhuset kunna garantera sin huvuduppgift genom att främst ta hand de mest skadade och sjuka.

- Därför är det mycket viktigt att patienter som hänvisas till jouren faktiskt bedöms vara i behov av akut vård, säger Meuronen.

Innan en person söker sig till jouren vid Borgå sjukhus bör man ringa Jourhjälpen på numret 116 117 förutom i klara nödsituationer.

Ring alltid 112 i en nödsituation

Nödsituationer är till exempel medvetslöshet, akuta förlamningssymptom, kraftiga bröstsmärtor och akuta andningsproblem, till exempel en anafylaktisk reaktion. Då ringer man nödnumret 112.

Vårdarna på plats konsulterar med läkare och tillsammans bedömer de hur akut situationen är, och vilken vård som då är bäst.

Vid Borgå sjukhus jourmottagning vårdas alltså endast fall som kräver omedelbar vård och behandling.

En noggrannare bedömning av vårdbehovet görs när patienten anländer till jouren och det är inte uteslutet att patienten då hänvisas till sin egen hälsovårdsstation.

- Nu på sommaren då man vistas mera utomhus kommer det patienter med diverse skador, men om inte ett finger är löst eller det är fråga om en riktig nödsituation så rekommenderar vi att man först ringer till rådgivningen på numret 116 117, säger Meuronen.

Ambulans.
Bildtext Akutvådarna kan avgöra om du behöver akut vård på sjukhuset eller inte.
Bild: Yle/ Ellen Henricson

Jouren vid Borgå sjukhus svarar i första hand för vård av patienter, vars åkommor inte kan vänta till följande vardag.

Meuronens råd är därför att kontakta sin egen hälsovårdsstation vid mindre akuta skador.

- Det här är egentligen den kutym vi redan har i bruk, men den här sommaren vill vi förtydliga att det inte trevligt att behöva sitta flera timmar i väntrummet med en skada som kan skötas snabbare i den egna kommunen, säger Meuronen.

Hälsovårdsstationerna ger akut vård under sina öppethållningstider.

- Det kan dessutom vara svårt att nu få akut vård vid jouren för långvariga åkommor som ryggsmärtor, högt blodtryck, balansproblem eller försummad diabetes.

Fästingar, solsting och ormbett

För att göra det lite lättare för östnylänningen svarar överläkare Anna Meuronen på hur du ska agera i tre vanliga fall som är kopplade till sommaren.

- Det är inte så bråttom när det gäller fästingbett. Fästingen kan man ta bort själv och det rekommenderas att man inte uppsöker jouren för det ingreppet, säger Meuronen.

Det tar upp till några veckor för en eventuell infektion, alltså borrelios att utvecklas. Man följer med om en röd ring bildas runt bettet och söker sedan läkarhjälp om det förvärras. Borrelios botas med antibiotika.

Solsting är däremot lite svårare att diagnosticera eftersom det finns olika former av detta.

- Om man mår illa och har huvudvärk av att ha legat för länge i solen rekommenderar jag att dricka mycket, inte bara vatten utan vätska som innehåller socker och salt, till exempel saft och köttbuljong eller en vätskeersättning mot diarré, säger Meuronen.

Läget är bra när man fått i sig så pass mycket vätska att man kissar normalt. Äldre personer eller andra som lätt lider av vätskebrist gör gott i att dricka tillräckligt under dagens lopp.

- Om solsting leder till värmeslag är patienten ofta i så dåligt skick att hen inte klarar av att söka sig till jouren på egen hand. Då är det skäl ringa 112.

En huggorm
Bildtext Sök dig till jouren om du blir biten av en huggorm.
Bild: Yle/Pentti Palmu

Det finns också orsak att söka sig till jouren om du blir biten av en huggorm, i synnerhet om det är fråga om ett barn.

Om man till exempel är ensam på stugan ska man genast försöka få kontakt med andra människor i närheten som kan hjälpa.

Den receptfria kortisonmedicinen Kyypakkaus effekt är däremot ifrågasatt som läkemedel mot ormbett.

- Vissa får mycket lindriga symptom och det gäller främst att följa med personens allmänna hälsotillstånd. Om det förvärras mycket snabbt ringer man 112. Om personen mår bra och giftet sprider sig mycket långsamt i kroppen kan man uppsöka jouren.

Akut vård i Östnyland hittar du (via länken) i följande kommuner: Borgå, Sibbo, Lovisa och Askola.

Diskussion om artikeln