Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rekord i sikte för kommunalpolitikern Hans Ingvesgård

Från 2021
En byggnad i vitt och fotgängare som går på en trottoar.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Vetaranpolitikern Hans Ingvesgård (Sfp) i Kristinestad är på väg att slå rekord. I söndagens kommunalval blev han invald för fjortonde gången. Sitter han hela mandatperioden innebär det 56 år inom kommunalpolitiken.

Första gången Hans blev invald var 1968, då till Lappfjärds kommunfullmäktige. Efter kommunfusionen med Kristinestad år 1973 fortsatte han sin politiska bana där.

Hans Ingvesgård hade räknat med att hans parti skulle förlora ett mandat i årets val, men förlusten blev två platser. Fortsättningsvis har ändå Sfp egen majoritet i Kristinestads fullmäktige.

- Som helhet är jag nog lite besviken på valdeltagandet, säger han. I mitt eget område har 67% röstat (i hela Kristinestad blev röstningsprocenten 65).

Viktigt att engagera de unga

Hans Ingvesgård var 23 år då han valdes in i Lappfjärds kommunfullmäktige. Det här efter ett lyckat provval på våren.

- Jag fick rätt så många röster då och blev uppmuntrad att ställa upp. Jag trodde inte att jag skulle komma in, men kom in på sjunde plats i fullmäktige.

Att Ingvesgård var ordförande för ungdomsföreningen hjälpte en del, tror han. Det fanns också önskemål om att det behövdes yngre krafter i politiken.

Då han nu för fjortonde gången blev invald så var det som 75-åring. Medelåldern i Kristinestads stadsfullmäktige blir nu 54 år.

Den yngsta i fullmäktigesalen blir nyinvalda studeranden Ida-Helena Patoranta (Sfp). Likt Hans Ingvesgård blev även hon invald som 23-åring. Hon gjorde ett bra resultat, konstaterar Ingvesgård.

- Det blir den stora utmaningen framöver att få de unga att engagera sig kommunalt och att få dem att känna att det finns någon som bryr sig om dem.

Vård och omsorg är frågor som Ingvesgård vill arbeta för under den kommande mandatperioden. Befolkningsminskningen har avstannat och rentav vänt till ett litet plus

- Vi har ett strukturerat näringsliv och det finns arbetsplatser, säger han.

Var allvarligt sjuk - nu hägrar ett världsrekord

För ett par år sen blev Hans Ingvesgård allvarligt sjuk. Att han återhämtat sig är något exceptionellt, säger han.

- Nästan på dagen för tre år sen åkte jag in till centralsjukhuset och låg på intensiven i tre månader. De lyckades rädda mitt liv.

Efter intensiven blev det fortsatt vård hemma i Kristinestad. Nu är han såpass återställd att han kan gå korta sträckor utan rullator.

- Det tar sin tid och jag måste ha tålamod, det har jag också haft - och trott att jag ska kunna återkomma på spelplanen med full kraft.

Hans Ingvesgård har i detta nu 52 år inom kommunalpolitiken bakom sig. Att han nu blev omvald för ytterligare en fyraårsperiod innebär att ett potentiellt världsrekord hägrar: 56 år.

- Enligt uppgifter jag har från kommunförbundet så ska det väl komma in i Guinness rekordbok - om det går att jämföra med andra länders politiska system, tillägger han.

Diskussion om artikeln