Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Passa på att ta coronavaccinet nu - om några veckor är det svårare att få första dosen

Från 2021
Uppdaterad 21.06.2021 05:57.
Coronavaccinsprutor på ett bord.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Österbotten får rekordstor tilldelning vaccin under de kommande två-tre veckorna. Men efter mitten av juli minskar dosernas antal och då kan det bli svårt att få en vaccinationstid.

De närmaste veckorna kommer Vasa sjukvårdsdistrikt att få rekordmycket coronavaccin tilldelat. Det kommer att röra sig kring 7000 doser i veckan.

Då vaccindosernas antal minskar mot slutet av juli kommer merparten av doserna att gå åt för den andra vaccindosen för de som redan fått första dosen. Det betyder att det kan bli svårare att få vaccinet om inte nu tar tag i saken.

Men nu, de närmaste veckorna, kommer det alltså att finnas mycket vaccin och från sjukvårdsdistriktet uppmanar man nu de som inte ännu fått sin första dos vaccin att ta tag i saken genast.

Peter Nieminen
Bild: Yle/Anna Ruda

- Kommunerna är beredda på att det kommer mer vaccin de närmaste veckorna och vet hur mycket personal de behöver ha på jobb, säger säger ledande överläkare Peter Nieminen vid Vasa Centralsjukhus.

I flera kommuner i Österbotten vaccineras nu friska personer över 16 år och personer i riskgrupper från 12 år. Den ökade mängden vaccin syns i ett ökat antal vaccinationstider.

Vaccinationstakten är god

När Österbottens vaccintilldelning igen minskar mot slutet av juli kommer det inte att finnas lika många lediga tider för de som ska få sin första dos vaccin. Då går det mesta åt till de som redan har en bokad tid för den andra dosen.

- Vaccinationerna löper på bra, Nieminen.

Närmare 70 procent av befolkningen i Vasa sjukvårdsdistrikt har fått åtminstone första dosen coronavaccin. Av de som är över 80 år gamla har så gott som alla fått båda doserna, bland 70-åringarna över hälften. I de yngre åldersklasserna har ungefär hälften av 40-åringarna fått sin första dos.

Uppdaterad 21.6.2021 kl 05:55 med förtydligandet om vilka grupper som vaccineras och informationen om att det finns mer vaccineringstider.

Diskussion om artikeln