Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vill locka turister till centrum med muminstaty på torget: "Det här behövs så att centrum inte torkar ut"

Från 2021
Ett tomt torg inne i en stad.
Bildtext Muminstatyn ska locka turister att också besöka centrum och Borgå torg.
Bild: Yle / Stefan Paavola

I framtiden kan en muminstaty välkomna besökarna till Borgå torg. Statyn ska locka turisterna in till centrum och samtidigt stödja det lokala näringslivet.

Idén om en muminstaty på torget kommer från Borgåbon Klaus Suhonen.

Han berättar att han redan en tid har funderat hur man kunde få turisterna att röra sig åt torg- och centrumområdet och inte bara gå omkring i Gamla stan.  

Då kom han på idén om en muminstaty.

 – Jag är helt övertygad om att turister kommer att fråga var muminstatyn finns och så kommer de att gå dit och fotografera den, säger Suhonen.

Suhonen ritade upp en skiss hur statyn med några muminkaraktärer kunde se ut. Den här skissen presenterade han sedan för Moomin Characters Oy innan han föreslog statyn för Borgå stad.

– Jag tänkte att det inte är någon idé att puffa idén om det inte är möjligt, men företaget var genast positiva.

Suhonens idé ser ut att bli verklighet

Staden har förhandlat om statyn med Moomin Characters Oy och statyn ska byggas av skulptören Pauli Partanen som också skapat muminkaraktärerna på Helsingfors-Vanda flygplats.

– Det är jätteroligt om det blir av. Staden har utvecklats otroligt under de tio år som jag har bott här. Jag har alla möjliga livliga idéer och det här är nu grej jag har satt igång. Jag blir otroligt glad om idén går vidare. 

- Det här behövs så att centrum inte torkar ut. Något sådant här behövs för att få butiker och trevliga kaféer att leva kring torget.

Kampanj och staty för att stödja näringslivet

Staden har i budgeten för år 2021 reserverat ett anslag på 170 000 euro för att stödja det lokala näringslivet som haft det kämpigt på grund av coronapandemin. 

Förslaget är att 50 000 euro av den här anslaget används för muminstatyn. Därtill ska 30 000 euro användas till en kampanj med vilken staden vill påverka den lokala konsumtionen och invånarnas välmående.  

“Stadens invånare föreslås få komma med sina egna idéer 1.7–15.8.2021, varefter idéerna väljs så att de kan verkställas under resten av år 2021. Idéer kan lämnas av enskilda personer eller föreningar i Borgå. Idéer som kommer att verkställas väljs av en jury som består av stadens ledning och anställda” berättar biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz i ett pressmeddelande.

Stödåtgärder som genomförs med kvarstående 90 000 euro planeras och vidtas under år 2021.

Stadsstyrelsen i Borgå behandlar förslaget till stödåtgärder för näringslivet på sitt möte måndagen den 21 juni.

Diskussion om artikeln