Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sol och värme lockar Åboborna till stranden – badvakterna påminner om att hålla säkerheten i tankarna

Från 2021
Badvakter vid Ekvalla simstrand.
Bildtext I Åbo finns strandvakter på plats på stränderna i Ispois, Ekvalla och på Saro udde i Runsala.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Det har varit värmebölja hela helgen i Åboland. Det varma vädret lockar mycket människor till stränderna, bland annat till Ekvalla simstrand. Fler badgäster betyder också att badvakterna måste vara extra observanta.

På morgonkvisten är det ännu inte så många badgäster som anlänt till stranden, men badvakten Alexandra Pihlajamäki förutspår att värmeböljan kommer att locka ut mycket människor.

Enligt henne är det roligt att det är mycket folk på stranden, men det betyder också att mer kan hända och badvakterna måste vara vara extra skärpta.

- Det blir förstås lite svårare då det är fler människor på stranden, då kan det vara svårare att observera mindre incidenter. Man måste vara vaken och observant så att inte något allvarligt sker.

I sommar finns badvakter på plats på stränderna i Ispois, Ekvalla och på Saro udde i Runsala. Badvakterna är också på plats under kyligare dagar.

Badvakten Alexandra Pihlajamäki bredvid en livboj på Ekvalla badstrand.
Bildtext Alexandra Pihlajamäki jobbar som badvakt vid Ekvalla badstrand.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Badvakternas främsta uppgift är förhindra att mindre incidenter på stranden leder till något allvarligt. Ifall de märker att någon potentiellt farlig situation uppstår ingriper badvakterna direkt.

- Utöver det håller vi koll på om båtar och kanoter kommer för nära strandkanten och håller koll på att ingen parkerar på räddningsvägarna.

Fler drunkningsolyckor i år än i fjol

I år är statstiken gällande drunkningsolyckor i Finland rätt dyster. Sedan årsskiftet har 33 personer drunknat. I Egentliga Finland har det skett 3 drunkningsolyckor i år, förra året var motsvarande siffra vid samma tidpunkt 1.

De bakomliggande orsakerna till att olyckor sker kan vara många, men i viss mån kan man också själv påverka sin egen säkerhet då man simmar.

Enligt Pihlajamäki kan en orsak till att farliga situationer uppstår bero på att många överskattar sina egna simkunskaper. Hon påminner också om att man helst inte ska fara och simma ensam, det är bäst att man alltid har någon med sig.

- Man ska heller inte simma så långt från strandkanten. Det är också viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad på att simma utomhus i havet än inomhus i en simbassäng.

Viktigt att föräldrarna ser efter sina barn

Ofta måste badvakterna ingripa ifall föräldrar inte övervakar sina barn. Pihlajamäki påpekar att det är viktigt att följa med vad barnen gör, speciellt i vattnet. Varje förälder bär ansvar över att övervaka sina barn.

- Ibland sitter föräldrarna och tittar på telefonen, då kan de glömma bort sig. När det gäller barn kan det hända mycket på bara några sekunder så det är viktigt att man är vaksam och håller dem under uppsikt.

Alina Kiiskinen är på dagsutflykt tillsammans med barnen Niilo och Viljo Kiiskinen och deras kusin Aava Iljin. Alina Kiiskinen säger att badvakternas närvaro ger en trygghetskänsla då man är ensam vuxen med flera barn.

- Jag rör mig ibland som ensam vuxen tillsammans med barnen och även om vi föräldrar ansvarar över barnen så känns det ändå bra att det finns utbildade badvakter på plats. Det är ju ett par ögon till som övervakar situationen på stranden.

Alina Kiiskinen, Aava Iljin, Niilo Kiiskinen och Viljo Kiiskinen på Ekvalla simstrand.
Bildtext Alina Kiiskinen firar en riktigt somrig vecka tillsammans med barnen Niilo Kiiskinen, Viljo Kiiskinen och deras kusin Aava Iljin.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Enligt Alina Kiiskinens upplevelser följer de flesta badgästerna på Ekvalla badstrand de regler som gäller.

- Ibland kan det förstås hända att någon kanske simmar lite för långt ut och då lägger man märke till att badvakterna ibland ingriper. Överlag tycker jag nog att folk sällan bryter mot regler.

Aava Iljin har bra koll på hur man ska göra för att strandvistelsen ska vara så trygg som möjligt.

- Man ska inte simma för långt ut, säger hon.

Vad är din favoritsyssla på stranden?

- Allt, utbrister Aava Iljin snabbt.

Kiiskinen påpekar att det bästa med strandvistelsen är att ha kul tillsammans med barnen.

- Här på stranden kan man dessutom göra så mycket, man kan leka på stranden, simma, äta glass och bara njuta av sommaren.

"Den här veckan kommer jag vara ute så mycket som möjligt"

På stranden ligger Hilda Wärnhjelm i solen. Hon har tagit sig ut för att ta vara på sommarvärmen och solen.

- De här varma dagarna kommer jag att tillbringa på stranden och vara utomhus så mycket som möjligt. Jag kommer inte att orka sitta inomhus då det är så varmt och fint väder.

Hon tycker det bästa med det varma vädret är att kunna njuta och inte oroa sig över att man skulle börja frysa.

Föredrar du att sola eller simma då du är på stranden?

- Jag skulle nog säga att jag gör både och. Först solar jag tills det blir för varmt, så att jag måste gå och svalka mig i havet.

Hilda Wärnhjelm på Ekvalla badstrand.
Bildtext Hilda Wärnhjelm tänker vistas ute så mycket som möjligt under värmeböljan.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Diskussion om artikeln