Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fyra personer fick livräddningsmärke för sina insatser i Västnyland

Från 2021
Man i närbild.
Bildtext I april 2020 arbetade Ismo Nurmi på sin åker i Lojo när han noterade att hans ålderstigna granne tappade balansen och föll från bryggan ner i en damm på gården.
Bild: Tauno Äijälä

Fyra personer har tilldelats Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbunds livräddningsmärke för sina insatser som bidragit till att rädda medmänniskor som ofrivilligt hamnat i vattnet i Västnyland.

Räddningsinsatserna skedde i Lojo, Sjundeå och Ekenäs under åren 2019 och 2020. I samtliga fall handlar det om personer som ofrivilligt hamnat i vattnet och utan hjälp av utomstående kunde ha omkommit.

Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund (FSL) har beviljat livräddningsmärket till sammanlagt 14 personer runt om i landet som har räddat sina medmänniskor ur vattnet.

Märket kan beviljas personer som räddat en annan person från en trolig drunkningsolycka genom att uppvisa hjälpvilja, råd och skicklighet.

Snubblade och föll medvetslös i havet i Ekenäs

I augusti 2019 gästade en man och en kvinna tillsammans Ekenäs gästhamn med sin båt. På kvällen när mannen redan hade gått och lagt sig gick kvinnan i land men snubblade på vägen tillbaka till båten och föll i havet mellan båtens för och bryggkanten.

Kvinnan slog sig uppenbarligen medvetslös i fallet och kunde varken ropa på hjälp eller simma.

Samir Charif som arbetade på en restaurang i närheten hörde plasket under sin paus. Han rusade till bryggan för att se vad som hänt.

Samir Charif tvekade inte utan hoppade i havet och fick tillsammans med en obekant person upp kvinnan på bryggan för att inleda hjärt-och lungräddning och tillkalla räddningspersonal.

Stannade traktorn och sprang till undsättning

I april 2020 arbetade Ismo Nurmi på sin åker i Lojo när han noterade att hans åldersstigna granne tappade balansen och föll från bryggan ner i en damm på gården.

Vattnet i dammen invid huset var endast + 4 grader och grannen klarade inte av att ta sig upp ur vattnet.

Nurmi stannade omedelbart sin traktor och sprang till undsättning. Han lyckades få upp grannen ur dammen och såg till att han fick ett ombyte torra kläder.

Kämpade för att rädda sin hund

Ben Högström och Niko Merikukka har erhållit livräddningsmärket för att de i juni 2020 räddade en paddlare som hade vält sin kajak i Pickala å.

Två unga män i bild.
Bildtext Niko Merikukka (till vänster) och Ben Högström räddade en person och hens hund ur slussen i Sjundeå å i juni 2020.
Bild: ISS Palvelut Oy

En person och en hund hade hamnat i vattnet och personen kämpade för att rädda hunden och noterade därför inte räddningsstegen som fanns i närheten.

Högström och Merikukka hjälpte upp personen och hunden ur ån samt bärgade kajaken ur vattnet. De lugnade även ner personen som befann sig i ett lindrigt chocktillstånd och hjälpte sedan till med att erhålla torra kläder.

Livräddningsmärket är instiftat är 1987. Förslag till beviljande av livräddningsmärke ges till FSL:s styrelse senast två år efter en livräddningshändelse har ägt rum.

Diskussion om artikeln