Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

Vart kan jag resa? Krävs två doser vaccin? - Vi svarar på 11 frågor om sommarens resor och vaccineringar

Från 2021
Uppdaterad 19.06.2021 11:06.
Kvinna sitter och tittar på sin telefon med kappsäck bredvid sig.
Bildtext Hmm, Norge var stängt, vart kan jag resa istället?

Sommarens semestrar har fått finländarna att drömma om att resa bort, men vilka regler gäller egentligen? Vi har svarat på 11 frågor som berör resande, EU:s nya vaccinpass och vaccineringarna.

Om du vill boka en resa är det viktigt att komma ihåg att situationen kan ändra med kort varsel och att det alltid lönar sig att kolla lokala myndigheters sidor för information. Det är också viktigt att i förväg ta reda på vilka dina rättigheter är ifall du blir tvungen att avboka din resa.

1. Vad krävs i nuläget för att få resa?

Det här är en svår fråga att ge ett entydigt svar på eftersom reglerna bestäms av landet du åker till och kan ändra när som helst.

En del länder kräver till exempel bara ett vaccinintyg, andra vill ha både intyg och ett negativt coronatest.

Ifall du mellanlandar, måste du också ha koll på reglerna i landet du mellanlandar i och vad ditt destinationsland har för regler gällande mellanlandningslandet. Flygbolagen och rederierna kan också kräva andra saker än ditt destinationsland.

Som läget ser ut nu kan du resa från Finland till bland annat Estland och Sverige utan intyg och coronatest. 

Med vaccinpass och/eller negativt coronatest kan du besöka bland annat Danmark, Island, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Italien, Grekland, Kroatien, Cypern och Turkiet.

Av de närliggande länderna tillåter Lettland och Norge inte turister. Litauen tar emot turister, men då måste du sitta två veckor i karantän.

Så får finländare resa till olika länder

2. Jag ska sommarjobba hela sommaren och är ledig två sista veckorna i augusti före studierna börjar. Kan jag resa och vart i så fall?

Det kan tyvärr ingen veta eftersom varje land bestämmer sina egna coronaregler och situationer kan ändras på kort varsel.

Vaccinera dig och följ med dina semesterorters läge i väntan på augusti. Inrikesresor är lättare att organisera under sommaren än att resa utomlands.

En park med människor.
Bildtext Lättast kommer du undan om du bokar en resa i hemlandet, istället för utomlands.
Bild: Antti Eintola / Yle

3. Räcker det att jag fått en vaccindos om jag ska ut och resa?

I regel kräver länder att du fått båda doserna vaccin för att få resa. Har du smittats av covid-19 räcker en dos. Det finns också vaccin som bara kräver en dos, men sådana vaccin ges inte till den finska befolkningen.

4. Vad har rederierna för regler?

De finska rederierna kräver varken karantän eller negativt coronatest för kryssningar då man inte stiger i land. Det samma gäller om man besöker Åland. Rederierna har inte heller egna regler för att stiga i land i Sverige eller Estland, här gäller ländernas egna regler.

5. Vad har flygbolagen för regler?

SAS har i nuläget inte egna coronaregler men Finnair kräver negativt test eller intyg över coronavaccin. Också en dos duger, förutsatt att vaccineringen har skett minst 14 dagar före resan.

Finnair upprätthåller också en karttjänst där du lätt kan se vad företagets destinationer kräver av resenären. Bägge företag kräver att passagerarna har munskydd ombord på planen.

Fyra aktuella frågor till Mika Salminen – på två minuter - Spela upp på Arenan

6. Hur mycket skyddar första sprutan?

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har undersökningar visat att mRNA-vaccinernas skyddseffekt mot coronaviruset i laboratorieförhållanden är cirka 50 procent två veckor efter den första dosen och nästan 90 procent efter 3–4 veckor efter dosen. Skyddet är något lägre då det gäller virusvarianterna. Du har alltså inte fullt skydd efter enbart en spruta.

7. Hur länge håller skyddet?

Forskarna känner ännu inte till hur länge coronavirusvaccinerna skyddar eftersom vaccinet inte har använts under en längre tid. 

En person får Astra Zeneca-vaccinet.
Bildtext Coronavaccinet gör det tryggare att resa, men helt immun blir du inte!
Bild: Silja Viitala / Yle

8. Jag ska studera utomlands i höst, kan jag få vaccindoserna tidigare än planerat?

Det måste gå 12 veckor mellan din första och andra vaccindos (8 veckor ifall du fått Astra Zenecas vaccin). Enligt Institutet för hälsa och välfärd kan den andra dosen ges tidigare av två orsaker. Om du har vägande personliga skäl kan tidtabellen snabbas upp. En fritidsresa är inte ett vägande skäl, men en flytt utomlands kan vara det. Man får också ta dos nummer två tidigare ifall det finns medicinska orsaker, till exempel om man ska inleda en cancerbehandling.

9. När får jag EU:s vaccinintyg? 

Från och med tisdagen den 22 juni hittar du EU:s vaccinintyg på Kanta.fi. Du loggar in med dina bankkoder. Om du vaccinerats efter den 22 juni kommer EU-intyget så fort som möjligt till tjänsten, men på vissa orter kan det finnas fördröjning.

10. Hur kommer vaccinintygen fungera? Vilka länder deltar?

Vaccinationspasset fås från Kanta.fi eller genom hälsovården. Intyget går att få digitalt eller till pappers, och innehåller en QR-kod myndigheterna kan skanna. I passet står hur många doser och vilket vaccin du fått och det ska gälla i åtminstone alla EU-länder. Vaccinintyget är gratis. Läs mer om EU:s vaccinintyg här.

11. Hur funkar det när jag återvänder till Finland?

Som finländare har du alltid rätt att återvända till ditt hemland. Du kan ändå hamna sitta i karantän ifall finska myndigheter klassificerat landet du återvänder från som ett riskland. Karantän kan förkortas genom ett negativt coronatest.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att du går på coronatest tidigast 72 timmer efter ankomsten till landet om

  • du kommer från ett riskland, du inte har haft coronavirussjukdom och du inte heller har fått någon coronavaccination

  • du kommer från ett riskland, du inte har haft coronavirussjukdom och du har fått en dos av coronavaccin från en vaccinationsserie med två doser

Om du har intyg över att du har fått en komplett vaccinationsserie och det har gått minst två veckor sedan den sista vaccinationen. Du kan läsa mer om vad som gäller när du anländer till Finland på THL:s webbplats.

Diskussion om artikeln