Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forsberg blev frälsare i sömnpillret – Sverige slog Slovakien utan att övertyga: "En otrolig start på mästerskapet"

Från 2021
Uppdaterad 18.06.2021 21:20.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sverige knep första segern i EM mot Slovakien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sverige fick en del kritik efter den passiva och tillbakadragna premiärinsatsen mot Spanien. Då svarade svenskarna med mer tråkfotboll mot Slovakien – men Emil Forsberg säkrade tre poäng från straffpunkten.

Sverige hade sannerligen inte smittats av den energi som grannen Danmark inledde gårdagens match mot Belgien med.

I stället handlade matchen mellan Sverige och Slovakien om riskminimering.

Svenskarna fick inledningsvis hålla i bollen, men då lagets iver att trycka framåt inte såg allt för stor ut tog Slovakien över spelet.

Största delen av öppningshalvan backade Sverige hem på ett sätt som förde tankarna till lagets passiva premiärkryss mot Spanien.

Den stora rädslan att släppa in en boll dominerade matchbilden i S:t Petersburg. När den andra halvleken mognat en kvart började det äntligen bli farligt på riktigt, då Sverige åter blivit aktivare framåt.

Forsberg säker från elva meter

Vänsterbacken Ludwig Augustinsson fick chansen att nicka från närhåll, men slovakiska målvakten Martin Dubravka gjorde en riktigt kvalificerad räddning. I den efterföljande hörnan nickade mittbacken Marcus Danielsson över från ett fint läge.

Bland annat Alexander Isak började också skapa farligheter framåt och med kvarten kvar kapade Dubravka inhopparen Robin Quaison i straffområdet. Emil Forsberg steppade till straffpunkten och gjorde vad som krävdes för en svensk trepoängare.

Ett uddlöst Slovakien och ett mättat "Blågult" såg sedan till att matchen nog blev den tråkigaste i EM hittills, från början till slut.

– Det satt hårt åt. Sverige övertygar inte, men de gör det som bra lag. Ibland måste klara av att vinna trots att man inte presterar på topp, påminde kommentatorn Chriso Vuojärvi i direktsändning.

Svenska spelare firar seger.
Bild: AFP / Lehtikuva

Segern ger Sverige ett drömläge i gruppen. Spanien spelar mot Polen i morgon, och gruppens sista omgång spelas på onsdag.

– Väldigt skönt att vinna. Vi gör en halvdan första halvlek, men i andra spelar vi upp oss. Vi vet att vi är mentalt starka. Det är en fantastisk aktion av Quaison som ordnar straff, sa Forsberg efter matchen.

– Vi har fått en otrolig start på det här mästerskapet. Nu gäller det bara att ladda om batterierna och gör det så bra som möjligt mot Polen, tyckte i sin tur Alexander Isak.

LagMatcherMålskillnadPoäng
1. Sverige214
2. Slovakien203
3. Spanien101
4. Polen1-10

Resultat, grupp E

S:t Petersburg:

Sverige–Slovakien 1–0 (0–0)

77' Emil Forsberg 1–0 straff

Diskussion om artikeln