Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens inreseförslag: Alla som fått två vaccindoser eller tillfrisknat från covid-19 får resa fritt till Finland

Från 2021
Uppdaterad 18.06.2021 20:27.
Passagerar på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

En person som anländer till Finland från utanför EU- och Schengenländerna skulle behöva uppvisa ett intyg på att hen har haft covid-19 under de senaste sex månaderna eller fått en fullständig vaccinationsserie. En ovaccinerad person måste forfarande ta två coronatest.

Enligt regeringens förslag som överräckts vidare till riksdagen ska turister som är fullt vaccinerade mot covid-19 inte behöva testa sig för corona när de reser in i landet. Också de som haft covid-19 ska slippa testa sig och alltså kunna resa fritt till Finland, skriver STT.

För övriga personer över 16 år krävs också i fortsättningen två negativa coronatest – ett som tas i förväg och ett som tas några dagar efter att man kommit in i landet.

Ifall en person saknar intyg över något av de tidigare nämnda bör hen genast ta ett coronatest efter att hen anlänt till Finland.

Vaccinationsserien bör vara avklarad minst två veckor innan resan till Finland och det ska inte ha gått över ett halvt år sedan personen insjuknat i covid-19. Coronatestet innan resan får högst vara tre dygn gammalt innan personen anländer till Finland.

Frivilliga karantänen slopas, barn får resa fritt

Enligt social- och hälsovårdsutskottet är den största förändringen att de som måste testa sig inte längre behöver sitta i frivillig karantän i väntan på test och testresultat. Det rekommenderas ändå att de sociala kontakterna mellan testerna minimeras.

Barn 16 år och yngre får resa fritt tillsammans med sina föräldrar och behöver inte testas för viruset. Mellanlandningar då personen inte avlägsnar sig från flygplatsen kräver heller inga intyg eller coronatest.

Den nya inresemodellen skulle vara i kraft till slutet av året. Kravet på ett andra negativt testresultat slopas som det ser ut nu i mitten av oktober då vaccinationsnivån anses vara tillräckligt bra.

Målet är att riksdagen ska godkänna förslaget innan sin sommarpaus efter midsommar.

Arbetsresorna blir lättare

En inresemodell för pandemitiden har dröjt ett bra tag. Regeringens första plan slopades på grund av konflikter med grundlagen.

I går meddelade Statsrådet om beslutet att luckra upp reglerna för arbetsresor samt en del fritidsresor inom EU och Schengenområdet.

Från och med nästa måndag blir det nu tillåtet för arbetsresenärer att komma till Finland från ett EU- eller Schengenland med alla trafikformer. För resor inom EU och Schengenländerna följs samma principer som för resenärerna från övriga länder.

Artikeln uppdaterades 18.6.2021 kl. 20.25 med mera detaljer.

Diskussion om artikeln