Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Juneteenth betyder nu en ny ledig dag för alla amerikaner - de sista slavarna förklarades fria för exakt 156 år sedan

Från 2021
Slavar på marsch i östra Afrika 1866.
Bildtext Omkring 12 miljoner afrikaner fördes mot sin vilja över Atlanten.
Bild: Wikimedia Commons / Public domain

Amerikanerna får i dag njuta av en ny nationell ledig dag då minnet av slaveriets upphörande hedras. Det är första gången på 38 år som en ny ledig dag införs på federal nivå i USA, den 12:e i ordningen.

I och med att USA:s president Joe Biden i torsdags undertecknade ett så gott som enhälligt lagförslag i kongressen om att 19 juni blir en allmän festdag får amerikanerna en ny ledig dag att njuta av.

Dagen, som fått namnet Juneteenth, har tidigare uppmärksammats i en del delstater. I fjol beslöt en del amerikanska företag att ge sina anställda en extra avlönad ledig dag.

Joe Biden håller pressinfo efter mötet med Putin i Geneve
Bildtext President Joe Biden manar till självrannsakan i slaverifrågan.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Stora nationer låter inte bli att uppmärksamma sina mest smärtsamma stunder och de avfärdar inte sitt förflutna. Stora nationer vänder inte ryggen åt. Vi lär oss att acceptera att vi gjort de fel vi gjort, sade Biden då han skrev under lagförslaget.

Texas höll längst fast vid sina slavar

Den 19 juni uppmärksammades ursprungligen att även de sista afroamerikanska slavarna i USA, de cirka 250 000 ofria personerna i Texas, frigavs år 1865. Det skedde drygt två år efter att president Abraham Lincoln förklarat dem fria.

Slaveriet som institution upphörde i och med nordstaternas seger i det amerikanska inbördeskriget (12 april 1861 – 9 maj 1865). År 1860 beräknas det ha funnits över fyra miljoner personer med slavstatus i landet.

Texas var också först ute med att uppmärksamma dagen - där har den firats som avlönad ledig dag sedan 1980.

Minnesdagen har småningom utvidgats till en festdag för att fira upphörandet av slaveriet som institution och till att gälla hela USA.

I takt med den ökande samhällsdebatten om strukturell rasism har dagens betydelse accentuerats, och det finns också en del som motsätter sig att dagen uppmärksammas.

AP, Reuters, CNN, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln