Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målvakterna stal uppmärksamheten – Montreals Carey Price stod i vägen för det mesta, Vegas Marc-André Fleury bjöd på sen kvittering

Från 2021
Carey Price räddar pucken då Alex Tuch inte lyckas pricka det tomt gapande målet.
Bildtext Carey Price räddning på Alex Tuchs försök prisades i efterhand.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/All Over Press

Sett till matchhändelserna skulle Vegas ha förtjänat att vinna den tredje matchen i semifinalserien mot Montreal. Montreal hade ändå marginalerna på sin sida då laget sent kvitterade till 2–2 och sedan avgjorde i förlängningen.

NHL-slutspelets stora överraskning Montreal fick dåliga nyheter inför hemmamatchen mot Vegas.

Chefstränaren Dominique Ducharme, som fått sin andra vaccinspruta för nio dagar sedan, hade testat positivt för covid-19 och lär därför missa hela den resterande serien mot Vegas.

Det var därför Luke Richardson som lotsade Montreal då ett lag från USA gästade Kanada för första gången på 15 månader.

Inledningsvis var det spel mot ett mål. Vegas hade i mitten av den första perioden 12–0 i skott på mål och i den första periodpausen skrevs statistiken 17–3 till gästernas favör.

Montreals Artturi Lehkonen försöker trycka sig förbi Vegas Alex Pietrangelo.
Bildtext Av Montreals finländare fick Artturi Lehkonen klart mest istid.
Bild: AFP / Lehtikuva / Getty Images / Minas Panagiotakis

Matchen stod ändå 0–0 efter 20 minuter. Tidigt i den andra perioden gav Nicolas Roy Vegas ledningen, men Montreals rookie Cole Caufield kvitterade omgående till 1–1.

Även efter 40 minuter var skottstatistiken förkrossande: Vegas 30 – Montreal 8.

Fleury bjöd på kvitteringen

I slutet av matchen såg det ut som att Vegas back Alex Pietrangelo skulle bli segermålskytt med sitt 2–1-mål i början av den tredje perioden.

I matchens näst sista minut fumlade ändå Vegas stjärnmålvakt Marc-André Fleury med pucken bakom målet. Plötsligt låg pucken fri framför ett tomt gapande mål och Josh Anderson kunde enkelt peta in 2–2-pucken.

Se Fleurys blunder på Twitter.

– Vi hade tur med studsen i samband med kvitteringen, erkände Anderson på NHL:s webbplats.

Montreals målvakt Carey Price gjorde igen en stormatch och var delaktig i att Vegas inte klarade av att avgöra under ordinarie matchtid. Efter 60 minuter hade Price räddat 38 skott, Fleury 19.

Kotkaniemi spelade fram till segermålet

Förlängningen hade blivit nästan 13 minuter gammal då Jesperi Kotkaniemi insåg att Josh Anderson stod och snusade på offensiva blå. Kotkaniemi flippade pucken till Anderson, som plötsligt hade skapat ett friläge tillsammans med Paul Byron. Byron spelade fram Anderson som rakade in pucken i tom kasse.

Se Jesperi Kotkaniemis framspelning till Josh Andersons segermål.

Klockan stannade på 72.53 och Montreal vann matchen med 3–2. Samtidigt tog kanadensarna ledningen i semifinalserien med 2–1 i segrar.

– I förlängningen hade vi mer energi än motståndarna. Det var en stor match som vi behövde vinna, sa segermålskytten Anderson.

Paul Byron och Josh Anderson firar segermålet.
Bildtext Paul Byron och Josh Anderson firar segermålet.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/All Over Press

Vegas chefstränare Peter DeBoer erkände att 2–2-kvitteringsmålet var surt.

– Det är tufft att komma igen efter ett sådant mål. Vi var inte dåliga i förlängningen, men det råder ingen tvekan om att kvitteringen påverkade oss, konstaterade Vegas-lotsen.

Montreal har senast tagit sig till final 1993, då laget även vann Stanley Cup. Vegas gör sin fjärde säsong i NHL. Laget har spelat i final en gång, 2017–18 då Vegas överraskade en hel hockeyvärld under sin första säsong i ligan.

Resultat:

Montreal–Vegas 3–2 (efter förlängning)

MTL: Joel Armia, 0+0, +/- 0, 15.25
MTL: Jesperi Kotkaniemi 0+1, +1, 15.28
MTL: Artturi Lehkonen 0+0, -1, 20.00

Montreal leder med 2–1 i matcher.