Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Siffrorna som visar hur svag Finlands EM-offensiv har varit – Yle Sportens expert lyfter fram brister och tror inte på igelkottsförsvar i 90 minuter mot Belgien

Från 2021
Uppdaterad 20.06.2021 10:32.
Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo deppar.
Bildtext Teemu Pukki har inte rosat marknaden så långt i EM.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Finland är sämst i klassen i fotbolls-EM. Åtminstone offensivt. Drömmen om avancemanget lever inför matchen mot Belgien, men om det ska göras mål finns många frågetecken.

Med blotta ögat har alla kunnat enas om en sak efter Finlands två första matcher i fotbolls-EM: Det egna anfallsspelet är för svagt.

Med hjälp av Uefas statistik blir det smärtsamt tydligt hur trubbigt landslaget har varit. Vi tar några siffror som exempel:

  • Tolv avslutsförsök (näst sämst i EM)

  • Två skott på mål (sämst i EM)

  • 43 anfall (näst sämst i EM)

  • En hörna (sämst i EM)

  • 75,5 procent i passningsprocent (bara Sverige är sämre)

  • 40 procent i bollinnehav (bara Ungern och Sverige är sämre)

Det är ingen sensation att Finland har fokuserat på försvarsspelet i EM – och där är de blåvita siffrorna också klart bättre – men så lite framåt är ändå anmärkningsvärt.

– Finland hade ett ordentligt anfall på hela matchen mot Danmark – och då var effektiviteten otrolig. I mötet med Ryssland fanns väldigt stora ytor och jag tycker att Finland borde ha skapat mer, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

– I uppspelsfasen har Finland misslyckats en del. Väldigt, väldigt ofta när Robin Lod och Glen Kamara fick tag i bollen kunde man hålla i och skapa lite etablerat tryck, men det borde utnyttjas bättre. Lod och Kamara är två riktigt bollskickliga spelare.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finland förlorade sin andra EM-match mot Ryssland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kommer Lod till sin rätt?

I kvalet, som tog Finland till EM, var det några spelare som lyste i kollektivet. Framåt var Teemu Pukki onekligen den stora hjälten med tio fullträffar, Glen Kamara briljerade med sin förmåga att driva spelet och transportera boll, Robin Lod glänste när han utgick från höger och fick vandra fritt.

Sedan dess har förbundskaptenen Markku Kanerva skiftat formation till 5–3–2. Får man ut det bästa av de vassaste spelarna i det offensiva spelet då?

– Lod har inte spelat på den nivå som vi förväntar oss. Alla vet hur bra han är, säger Yle Urheilus expert Olli Huttunen.

– Jag är van att spela på olika positioner och är glad att få vara med och bidra, säger Lod själv.

Markku Kanerva och Teemu Pukki i EM.
Bildtext Markku Kanerva har startat Teemu Pukki i båda matcherna, men det har inte gett utdelning i form av mål.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det allra största frågetecknet i det offensiva spelet är Pukki. Under lördagens presskonferens var han rätt öppen med att han letat efter matchformen.

– I första matchen märkte jag att pausen inte hade gjort gott. Jag var tvungen att be om byte. Bensinen tog slut.

– I andra matchen hade jag mer energi och efter paus kändes det för första gången i turneringen som att jag verkligen var inne i matchen. Jag hade mer boll och några chanser, men sen byttes jag ut. Men det kändes som att jag var närmare det som jag vill prestera och jag hoppas att chanserna sitter om de kommer mot Belgien.

Lyyski: Måste ge försvaret lite vila

Scouten Toni Korkeakunnas säger att tränarstaben för aktiva diskussioner om val av spelare och formationer. Efter matchen mot Ryssland medgav landslaget att slutforceringen inte gick bra.

– Ibland är vi inte eniga, men det är också en stor styrka i tränarteamet. Vi vill ha ut våra bästa spelare på planen och sen har förbundskaptenen sista ordet.

– Kraven växer mot lägre stående försvar, men vi har skickliga offensiva spelare. Allt de gör blir också mer och mer automatiserat ju längre tid vi tillbringar tillsammans. I slutändan är nyckeln att våga.

Å andra sidan är det knappast aktuellt för Finland att föra måndagens match mot Belgien. Nyckeln för att skapa chanser lär bli att spela sig ur den första, höga pressen och sedan kunna ställa om.

– Det beror också på hur Belgien försvarar sig. Om de lämnar ytor bakom backlinjen har vi Teemu som är duktig där. Ett annat alternativ är inläggsspel. Det behöver inte alltid se så vackert ut, säger Finlands enda EM-målskytt Joel Pohjanpalo.

Lyyski hoppas ändå på lite mer än ett finländskt igelkottsförsvar på måndag.

– I perioderna då Ryssland hade stort bollinnehav stod Finland stundtals lågt och till slut kom också baklängesmålet under den fasen. När Finland får tag i bollen måste man försöka hålla den inom laget och ge försvaret lite vila.

Måndagens match mellan Finland och Belgien startar klockan 22.00 och sänds i TV2 och på Arenan. Samtidigt spelas också gruppens andra match Ryssland–Danmark och den sänds på Arenan. Båda matcherna kommenteras på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finland vinner över Danmark i EM-premiären med 1–0 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln