Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Etiopiens utrikesministerium angriper Pekka Haavistos uttalanden om Tigray – "skrattretande, odiplomatiskt och oansvarigt"

Från 2021
Pekka Haavisto sitter på en stol och tittar åt sidan.
Bildtext Pekka Haavisto anklagas av det etiopiska utrikesministeriet för att driva en dold, kolonialistisk agenda mot Etiopien som EU-sändebud. Haavisto har lång erfarenhet av fredsarbete i regionen.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Haavistos uttalanden om det etiopiska ledarskapets privata hot om att utplåna tigreanerna angrips av Etiopien. Landets utrikesministerium kräver att EU:s höga representant för utrikesfrågor Josep Borrell ersätter Etiopiensändebud Haavisto med någon annan.

Etiopiens utrikesministerium går till hårt angrepp mot Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Haavisto är av EU:s höga representant för utrikesfrågor Josep Borrell utsedd till Etiopiensändebud.

Haavisto ledde nyligen en delegation till landet för att diskutera det allt mer katastrofala läget i krigsdrabbade regionen Tigray.

Enligt nyhetsbyrån AP ska Haavisto efter resan ha rapporterat att det etiopiska ledarskapets uttalanden bakom stängda dörrar kan tolkas som hot om folkmord.

Mekellen kaupungin asukkaat saavat USAIDin ruoka-apua 8. maaliskuuta 2021.
Bildtext 350 000 människor lider av akut hungersnöd i Tigray, menar FN. Etiopien förnekar att läget skulle vara allvarligt.
Bild: Minasse Wondimu Hailu / AOP

De ska enligt Haavisto ha sagt att tigreanerna kommer att utplånas så att de försvinner från jordens yta i hundra år framåt, skriver AP.

I ett pressmeddelande förnekar Etiopiens regering att något sådant skulle ha sagts.

Samtidigt kräver landets utrikesministerium att Haavisto fråntas rollen som sändebud.

"Hallucination eller fel på minnet"

Det etiopiska utrikesministeriet förnekar i stort sätt hela Haavistos och det internationella samfundets delade syn på läget.

Påståenden om att Etiopien är ovilligt att förhandla, att eldupphöret inte har satts i verket, att valet i veckan inte var fritt och rättvist och att jordbrukare i Tigray inte har kunnat så avfärdas.

Det är ändå Haavistos rapporterade uttalanden om de privata diskussionerna som väcker de mest färggranna kommentarerna.

Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister, som står med nobelfredspriset som han fick ta emot år 2019.
Bildtext Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris år 2019 för fredsprocessen med Eritrea. Nu anklagas han för att bära ansvaret för krigsbrott.
Bild: Hakon Mosvold Larsen / Epa

- Uttalandena tyder på en hallucination eller ett fel på minnet av något slag, skriver det etiopiska utrikesministeriet.

- Det är helt och hållet oansvarigt, skandalöst och odiplomatiskt.

Haavisto, som har årtionden av erfarenhet inom diplomati och fredsmedling i Afrika, anklagas för att driva en dold agenda mot Etiopien.

- Det är olyckligt att det här förs fram under en täckmantel av humanitär oro för vår befolkning medan de koloniala undertonerna och känslan av överlägsenhet är uppenbara. Det är något det etiopiska folket och regeringen aldrig kommer att acceptera.

- Det är viktigt att EU nu väljer en opartisk samtalspartner ... som avhåller sig från okänsliga uttalanden.

Etnisk rensning, krigsbrott och svält

Krisen i Tigray bröt ut då den etiopiska armén tillsammans med etniska miliser från andra regioner och styrkor från den tidigare ärkefienden Eritrea gick in i Tigray för att kväsa ett försök att bryta sig ur landet.

Såväl etiopiska armén som de övriga styrkorna anklagas för allvarliga krigsbrott under och efter de värsta striderna.

De anklagas också för etnisk rensning av tigreaner.

Karta på Etiopien med regionen Tigray och staden Mekele utmärkt.

Både internationella samfundet och humanitära organisationer har uttryckt oro för att läget i regionen håller på att urarta i svält, medan flera rapporter tyder på att svält redan har brutit ut.

Etiopien anklagas för att inte ha tillåtit tillräckligt med bistånd att nå fram och för att aktivt ha förvärrat läget genom att förhindra jordbrukare att återvända till sina jordbruk.

Enligt FN står 350 000 tigreaner på svältens brant och tiotusentals, framförallt barn, riskerar att dö inom kort om de inte får hjälp.

Förutom EU har också USA och Storbritannien krävt att Etiopien utropar eldupphör i regionen för att tillåta biståndet att nå fram.

Diskussion om artikeln