Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Simtävlingar för juniorer i Impivaara under veckoslutet – "När jag hoppade i bassängen igen så kändes det som att börja från början"

Simmar är i en basäng och är beredda på att tävlingen ska börja.
Bildtext Impivaara simhall kryllade med juniorsimmare under lördagen. Stämningen var livlig, men när det gällde fanns fokuset där.

Pandemiåret har gjort att flera juniorsimmare måstat ta en paus från simmandet, men nu när restriktionerna börjar lätta så kan också bassängerna öppnas upp. I Impivaara simhall ordnas regionala simtävlingar det här veckoslutet och stämningen i simhallen var livlig när juniorerna äntligen fick hoppa i plurret igen.

Tävlingarna som hålls i Impivaara simhall är ett samarbete mellan flera lokala simföreningar och Simförbundet. De är menade att åtminstone på ett mindre plan ersätta de tävlingar som uteblivit på grund av coronaåret. Dessutom är det en chans för yngre simmare att få en känsla för tävlandet.

I tävlingarna deltar ungefär 200 unga simmare från Åbo, Reso, Salo och Nystad. Det lovas hårda kamper då många av simmarna hör till den nationella toppen av sin åldersklass.

På grund av rådande restriktioner kunde ingen publik närvara, men det betydde inte att stämningen för det skulle lida. Både deltagare och arrangörer var mycket glada att kunna återkomma till simningen, och många hejarop fyllde simhallen då Yle Åboland besökte tävlingarna.

Ett annorlunda träningsår

Tränare Jussi Kivekäs berättar att det är en fin sak att få återvända till bassängen och tävlandet.

- Naturligtvis har vi vissa restriktioner i kraft här. Till exempel måste våra simmare avlägsna sig från simhallen så fort de är klara med sina egna heat. Men vi är nu tillsammans till den grad det går.

Vad gäller året som gått tror Kivekäs att alla tränare kan hålla med om att träningen belastats en hel del under pandemin.

- Situationen har ändrat med sådana täta intervaller att det har varit väldigt svårt att göra mer långsiktiga planer för tränandet. Man har inte vetat om man får vara inne eller ute, säger Kivekäs.

Kivekäs säger också att man inte heller kunnat, som tidigare, tänka i säsonger. Istället har man varit tvungen att bara ta en månad i taget. Flexibilitet i planeringen har varit väsentlig.

- De konstanta förändringarna har också påverkat de unga, men lyckligtvis är de väldigt anpassliga. Stämningen idag har ändå varit på topp, fastän resultaten kanske varit lite ojämna.

Kivekäs tror att simningen i Åboland mår väldigt bra. Det finns lovande talanger och många aktiva hobbysimmare som håller grenen vid liv.

Jussi Kivekkä i Impivaara simhall.
Bildtext Jussi Kivekäs säger att belastningen på tränare varit stor under pandemiåret. Det har varit viktigt att vara flexibel.

Iris Hanski har hållit på med simning sedan liten och kommer till grenen nästan genom familjetradition. Hennes pappa, Vesa Hanski, är en framgångsrik simmare som numera fungerar som polis i Åbo.

Hanski säger att det till en början kändes lite konstigt att vara tillbaka i bassängen.

- Först kändes det som att jag började om från början, men nu har jag värmt upp och jag känner mig mer självsäker i vad jag gör.

För Hanski har det varit en paus på två månader då hon inte kunnat simma. Under den tiden var träningen mer fokuserad på konditionsträning.

- Vi har cyklat och löpt mycket, och i mars började vi med simmandet igen. Jag gillade omväxlingen, men många av mina simkompisar sa att de tyckte det var lite enformigt.

Iiiris Hanski i Impivaara simhall.
Bildtext Iris Hanski började med simningen redan för tio år sen. Hennes pappa har fått hela familjen att lära sig grundteknikerna.

Det bästa med simmandet tycker Hanski är det konkreta i att se tiderna bli bättre. Att få pröva sina egna begränsningar helt enkelt.

- Idag har varit riktigt bra och mitt simmande tycker jag att har varit avslappnat. Jag tycker det har varit en fin erfarenhet, fast det är en mindre tävling.