Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskland övertygade i underhållande målfest – Portugal skrev EM-historia efter två självmål

Uppdaterad 19.06.2021 22:36.

EM:s målgladaste match och en av de mest underhållande i turneringen. Det fick publiken och tv-tittarna se när Portugal och Tyskland drabbade samman. Sex mål gjordes och till slut stod Tyskland som segrare.

Tyskland var i stort behov av en seger efter den inledande förlusten mot Frankrike. I den matchen var det ett självmål som sänkte tyskarna.

I den andra omgången vann Tyskland en underhållande och målrik match med 4–2 mot Portugal – efter två självmål av motståndarna.

– Jag anser att vi inte var så dåliga mot Frankrike, vi spelade bra fotboll. Nu hade vi fler chanser och spelade offensivt. Vi kan vara nöjda nu, säger Kai Havertz efter segern.

Tyskland kom in matchen med full fart och tokdominerade direkt från start. Laget pressade, skapade chanser och hade tidigt en boll i mål som dömdes bort för offside.

Portugal levde riktigt farligt under den första kvarten, men mitt i den tyska pressen slank man igenom på en kontring och tog ledningen. Bernardo Silva sprang med bollen från egen planhalva och hittade Diogo Jota i straffområdet. Jota spelade i sin tur fram Cristiano Ronaldo som styrde in sitt tredje mål i turneringen.

Efter baklängesmålet fortsatte Tyskland att ösa på och det gav resultat. Laget gick från underläge till ledning på drygt fyra minuter i slutet av första halvlek efter två portugisiska självmål.

Dias och Guerreiro otursgubbar

Först störtade Kai Havertz mot mål men det var till slut Ruben Dias som styrde in bollen, och sedan blev Raphaël Guerreiro otursgubbe efter ett tyskt inspel. De två självmålen var också historiska. Inget lag har tidigare gjort två självmål en och samma EM-match.

I början av den andra halvleken fick dock Havertz ett mål på sitt konto. Han satte 3–1 efter Robin Gosens passning i straffområdet. Och det tog inte slut där. Nio minuter senare höll sig Gosens framme och nickade in 4–1.

Portugal fick en liten livlina då Diogo Jota reducerade i den 67:e minuten men laget fick aldrig till någon ordentlig slutforcering. Närmast ytterligare en reducering kom Renato Sanches som sköt i stolpen efter en hörna då tio minuter återstod.

– Vi hade våra chanser, precis som tyskarna. Det var en match mellan två väldigt bra lag, säger Sanches.

Tysklands seger gör att laget passerade Portugal i tabellen och är ny tvåa. Frankrike leder gruppen på fyra poäng medan jumbon Ungern har en pinne. I den sista omgången ställs Tyskland mot Ungern.

– Nu har vi allt i egna händer. Vi ska inte tappa fokus, Ungern är ett svårt lag att möta, säger Thomas Müller.

För Portugal väntar Frankrike i den sista matchen.

– Vi vet vad vi måste göra i den matchen, säger Portugals tränare Fernando Santos.

Resultat:

Portugal – Tyskland 2–4 (1–2)
15´ 1–0 Cristiano Ronaldo
35´ 1–1 Självmål
39´ 1–2 Självmål
51´ 1–3 Kai Havertz
60´ 1–4 Robin Gosens
67´ 2–4 Diogo Jota