Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Kan Finland fånga upp en kantstött målkung lagom till ödesmatchen? Skratten och skämten var en bra början

Från 2021
Teemu Pukki gestikulerar.
Bildtext Teemu Pukki väntar fortfarande på sitt första EM-mål. Kommer det mot Belgien?
Bild: Lehtikuva

Finland har klamrat sig kvar i fotbolls-EM. Hög tid att välkomna in Teemu Pukki i spelet?

Leenden. Ett par skratt. Några skämt.

Tack, vi behövde inte mer för att fatta galoppen och andas lite lättare. Det finländska EM-äventyret närmar sig det definitiva vägskälet – och landslaget verkar ha fått med sig det allra viktigaste.

Målkungen har inte abdikerat. Han är närvarande, och han är på gott humör.

Det var dukat för sista medieträffen i det päronglassgröna pressrummet i Zelenogorsk (för den här vändan, åtminstone). Där ute pågår årets värmebölja just nu, där inne dundrade luftkonditioneringen med sådan putinsk precision att den kunde ha skapat köldskador och framför oss satt Teemu Pukki och log.

– Allt är i ordning med landets mest omsusade vrist.

Sa han inte ordagrant.

Men att Teemu Pukkis vristskada har färgat förberedelserna och första delen av Finlands EM är svårt att ignorera. Framför allt har den påverkat Finlands förmåga att göra allt av väldigt lite.

Arton mål på knappt tre år

Och så har det ju verkligen inte alltid varit.

Det fanns en tid när det kunde gå flera år mellan Teemu Pukkis landslagsmål. De tama, ensamma kvällarna i anfallet var snarare regel än undantag.

De senaste åren har insatserna hängt ihop med förväntningarna som alltid har lastats på en jättetalang i finländsk fotboll. Han har hunnit bli 31 år och pappa, proffstränad och Premier League-mässig.

Teemu Pukki jublar över avancemanget till Premier League.
Bildtext Teemu Pukki har anfört Norwichs offensiv i flera säsonger.
Bild: AOP

Under samma period har han också blivit den ödmjuka stjärnan i landslaget. Han har radat upp fullträffarna på ett snöre sedan Nations League-starten 2018 och varit frontfiguren för landslagets lyft till EM-nivå.

Det har blivit arton landslagsmål på knappt tre år. Svettigt, var väl helgens ord.

Han kommer att passera Jari Litmanen som alla tiders målskytt i finländska herrlandslaget. Det är en fråga om tid – och många hade hoppats och bett för att tiden var mogen i S:t Petersburg.

– Matchformen har inte varit den bästa. Pausen från fotbollen syns, konstaterade Finlands stora x-faktor.

Kort och gott: Det har inte fungerat

Han hade inte behövt säga det. Vi har noterat det.

Det djupledsgående tåget Teemu Pukki har inte haft samma toppfart mot Danmark och Ryssland. Det har inte skummat av frenesi, fart och övertygelse.

Lite försiktigt, lite tafatt, lite tunt.

Pukki är alltid spelaren som lämnar in en våt tröja och en lagarbetsinsats efter varje match. Det är grunden till Finlands spelstil, men det är bara en skärva av Teemu Pukkis spel.

Man har kunnat räkna hans målchanser i EM på ett par fingrar och de uppgivna gesterna över att det är så har varit betydligt fler. Det har kort och gott inte fungerat över huvud taget.

Finland har klamrat sig kvar i fotbolls-EM och vi skissar på tiotusen vägar mot hur det här ska kunna gå lyckligt. Kan Finland fånga upp en kantstött målkung, få ut honom med ny energi och annat studs i skorna till matchen mot Belgien?

Det är inte värt precis allt för Finlands fortsatta EM-saga, men det är värt ett rejält försök.

Diskussion om artikeln