Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Polens hopp lever efter stark bortapoäng – spansk straffmiss skapar superdrama i sista omgången

Ett pressat Polen behövde ta poäng mot Spanien i Sevilla för att leva vidare i EM. Den poängen fixade gästerna efter en heroisk kämpainsats. Trots underläge i paus och en spansk straff vid likaläge i andra halvlek nådde polackerna 1–1 och oavgjort.

Den sista gruppspelsomgången i EM blir något alldeles extra.

När samtliga lag har spelat två matcher är det bara tre länder som är helt säkra på avancemang: Italien, Nederländerna och Belgien. Och bara ett enda land har tappat chansen att gå vidare, Nordmakedonien.

Polen kunde ha blivit det andra laget som förlorat sin avancemangsmöjlighet redan inför den sista gruppspelsmatchen. Utgångsläget var enkelt, minst en poäng borta mot Spanien var ett måste.

Och senast när den ifrågasatte Alvaro Morata satte 1–0 för Spanien efter en halvtimmes spel såg det dystert ut för Polen, som gick till pausvila med 45 minuter på sig att rädda sin turnering.

Alvaro Morata och Jordi Alba firar Spaniens öppningsmål.
Bildtext Alvaro Morata jublar efter sitt ledningsmål.

Då klev Polens stora stjärna fram, när det som bäst behövdes.

Robert Lewandowski som tidigare under karriären haft det trögt både i storturneringar och på spansk mark gick till väders och nickade snyggt in 1–1.

– Vi spelade bra. Det såg mycket bättre ut än mot Slovakien. Vi visste att vi måste vara fokuserade på defensiven och gjorde det bra. Det fungerade för oss, säger Lewandowski till Uefas hemsida.

Men Polen levde farligt. Kort efter kvitteringen fick Spanien en straffspark när en polsk spelare oturligt trampade på Gerard Moreno. Villarreals anfallare tog själv hand om straffen – och slog den i stolpen.

Så fler än två mål blev det inte i en match där Spanien hade ett stort bollinnehav, men precis som mot Sverige skapade få chanser. Polen jobbade och slet och frustrerade spanjorerna och fick med sig vad de kommit till Sevilla för att hämta: en poäng som gör att hoppet lever.

Lewandowski uppe och nickar.
Bildtext Robert Lewandowski vinner duellen mot Aymeric Laporte och nickar in kvitteringen.

– Vi försökte för mycket och gjorde saker invecklade i stället för att skapa rena chanser. Att vi missade straffen var synd, det var ett helt avgörande moment, säger Spaniens tränare Luis Enrique till Uefas hemsida.

– Vi är väldigt irriterade. Vi låter bra resultat slinka genom händerna. Vi förtjänade att vinna, precis som i den första matchen. Men vi är vana vid press och jag själv är övertygad om att vi kommer att gå vidare, säger spanska lagkaptenen Jordi Alba.

Men det spanska avancemanget är långt ifrån säkert.

Inför avslutningen i Grupp E är läget minst sagt delikat. Sverige toppar på 4 poäng. Slovakien har 3 poäng, Spanien 2 och Polen 1. I sista omgången får Spanien besök av Slovakien medan matchen Sverige–Polen spelas i S:t Petersburg. Polsk seger där och gruppens jumbo Polen går förbi nuvarande gruppettan Sverige i tabellen.

Allt på spel i sista matchen alltså. Precis som för 20 av de 24 deltagande lagen. Vilka häftiga EM-kvällar som väntar!

Resultat, grupp E:

Sevilla:

Spanien–Polen 1–1 (1–0)

25' 1–0 Alvaro Morata
54' 1–1 Robert Lewandowski