Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasilien räknar nu till en halv miljon coronadödsfall – tusentals brasilianare drog ut på gatorna för att visa sitt missnöje

Uppdaterad 20.06.2021 17:18.

Den officiella covid-19-dödssiffran i Brasilien har passerat halvmiljonstrecket. Siffran bekräftas av landets hälsominister.

Dessförinnan var det endast USA som av världens enskilda länder hade registrerat över en halv miljon coronarelaterade dödsfall. I USA har officiellt cirka 600 000 personer avlidit i covid-19.

Det var Brasiliens hälsominister Marcelo Queiroga som tvittrade om de färska dödssiffrorna i går.

Enligt hälsoministeriet är siffran till och med något högre än en halv miljon.

Under det senaste dygnet har drygt 2 300 nya coronarelaterade dödsfall registrerats.

Experter bedömer att de officiella siffrorna är alldeles för låga i landet med 212 miljoner invånare som just nu befinner sig i den tredje coronavågen.

Läget i landet befaras bli ännu värre då vintern gör entré på södra halvklotet under de närmaste veckorna.

Tredje vågen grasserar då vintern gör intåg

Flera faktorer bidrar till det dåliga läget, nämligen den långsamma vaccineringstakten, nya mer smittsamma virusvarianter och president Jair Bolsonaros nonchalanta attityd gentemot viruset.

Brasiliens president Jair Bolsonaro utanansiktsmask. Bredvid honom står två män med ansiktsmask
Bildtext President Bolsonaro (utan munskydd) har förminskat virusets farlighet och velat hålla samhället öppet.

Sjukvården har varit överbelastad redan länge och många som jobbar inom vården beskyller Bolsonaro för direkt folkmord i och med att han vägrat införa tillräckligt kraftfulla samhälleliga restriktioner.

Under lördagen demonstrerade tusentals brasilianare i landets storstäder mot presidentens hantering av pandemin.

Enligt Worldometers statistik har 2 340 personer per en miljon avlidit i covid-19 i Brasilien, mot drygt 1 850 dödsfall per en miljon i USA. För Finland är motsvarande siffra drygt 170 (inalles 967 dödsfall).

Globalt har 179 miljoner människor smittats av coronaviruset sedan pandemins start, och nästan 3,9 miljoner av dem har avlidit till följd av viruset. Inofficiellt tros bägge siffrorna vara mycket högre.