Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oro bland simskolelärare: Sommarens simskolor fulla på många håll – en del skolelever utan simundervisning i snart två år

Från 2021
Uppdaterad 20.06.2021 12:41.
Ett tiotal barn och några vuxna kvinnor springer ut i vattnet vid en strand.
Bildtext Simkurserna har varit populära i sommar.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Simskolelärare är oroade att barnens simkunskaper försämras i och med coronapandemin. Simhallar har varit stängda i långa perioder på flera orter.

En del barn har inte haft simundervisning i skolan på snart två år, uppger Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund. Detta drabbar främst de barn som inte simmar på fritiden.

Förbundet befarar att barnens simkunskaper överlag har försämrats under pandemin. Nyligen rapporterade Svenska Yle om att för många andraklassare i Hangö inte kan simma.

Var fjärde 12-åring kan just inte simma

Tidigare undersökningar visar enligt förbundet att ungefär var fjärde 12-åring bosatt i Finland inte kan simma ordentligt.

I de kommuner, där läroplanen inte inbegriper någon simundervisning alls eller där det ordnas mycket lite simundervisning, är andelen helt simokunniga eller dåliga simmare betydligt högre.

Simlärare runt om i Finland vädjar nu till kommunala beslutsfattare om att det ska satsas på simundervisningen under de kommande åren. På så sätt kan barn i de kommuner, som drabbats av hårda coronarestriktioner, få en chans att komma i kapp andra kommuners skolbarn.

Alla ryms inte med på sommarens simkurser

Förbundet uppger för nyhetsbyrån STT att sommarens simskolor är mycket populära och att alla villiga inte ryms med i grupperna i juni eller juli. Grupperna måste nämligen vara mindre än vanligt i och med coronapandemin.

I bland annat Helsingfors och Åbo har intresset varit mycket stort. Men åtminstone arrangörerna Folkhälsan och Fitpit har lediga platser kvar på kurser senare i sommar.

Rättelse/förtydligande: Vi skrev först att det kostar cirka 200 euro att delta i en simkurs. Men om kommunen subventionerar kursen kostar den 20-50 euro per deltagare.

Diskussion om artikeln