Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det här hände på söndagen: Löfven erbjöd kompromiss - Vänsterpartiet nobbade den

Från 2021
Uppdaterad 21.06.2021 07:57.
Stefan Löfven och Annie Lööf på pressträff med Sveriges och EU:s flaggor bakom sig.
Bildtext Statsminister Stefan Löfven och Centerns ordförande Annie Lööf fortsätter säga att de partier som står bakom den kommande misstroendeomröstningen är ansvarslösa.
Bild: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Sveriges regering hotar falla vid en misstroendeomröstning i dag. Under helgen samlades partierna för att hitta en lösning men läget är fortfarande lika låst.

Under söndagen meddelade regeringen och januaripartierna att de kommit överens om att bostadsmarknadens parter får mandat att själva förhandla fram en lösning för frågan om fri hyressättning.

– Om parterna på bostadsmarknaderna når en överenskommelse kommer regeringen gå efter parternas linje. Om inte, kommer vi gå efter utredningens linje, sa Löfven på en pressträff.

Avsikten är att parterna förhandlar fram till den 1 september, sa han.

Utredningen Löfven syftar på är den som utlöste hela krisen: det är fråga om ett betänkande om fri hyressättning på nyproducerade bostäder. Det är den utredningen som Vänsterpartiet anser att är ett första steg mot marknadshyror.

V är så starkt emot marknadshyror att det var ett av de två villkor partiet ställde genast vid regeringsbildningen, för att alls kunna stöda Stefan Löfven som statsminister.

"Politisk kris nu är inte vad landet behöver"

Löfven påpekar fortfarande att utredningen inte är något skarpt förslag och betänkandet om fri hyressättning är ute på remiss, det vill säga att det inte finns något tydligt förslag. Han understryker också att Sverige fortfarande befinner sig i både en hälsokris och en ekonomisk kris efter pandemin.

– Även om vi nu har ett bättre läge fortsätter pandemin att påverka oss alla. Att försätta Sverige i en svår politisk kris nu är inte vad landet behöver, inledde statsminister Stefan Löfven sin pressträff med.

Centerns ordförande Annie Lööf var med på pressträffen med Löfven för att representera januaripartierna. Frågan om fri hyressättning i nyproduktion är Centerns förslag.

Lööf gick kraftigt ut mot både Vänsterpartiet och högeroppositionen som ställt sig bakom misstroendeomröstningen.

– En ohederlig allians har gått ihop. Vi behöver politiker som tar ansvar och lägger fram lösningar, sade Lööf.

Punkten om fri hyressättning fortfarande kvar i januariavtalet

På pressträffen frågade journalisterna gång på gång vad som är skillnaden mellan dagens förslag och det som presenterades som lösning tidigare i veckan och som Vänsterpartiet inte gick med på: samtal mellan parterna.

Enligt det nya förslaget ska punkt 44 i januariavtalet fortfarande kvarstå. Det är den som säger att hyresmodellen ska reformeras genom att fri hyressättning vid nybyggen införs.

Flera journalister frågade hur parterna ska kunna förhandla om punkten står kvar som utgångspunkt.

– Vi tycker det är viktigt med en reform. Nu får parterna chans att förhandla fram en ny reform. V har sagt att parterna ska få förhandla, sa Lööf.

Vänsterpartiet: Förslaget är "politisk teater", vi kommer rösta rött

Under pressträffen twittrar Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att förslaget är oseriöst.

"Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshyror. Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44", skriver Dadgostar.

Hon fortsätter i samma tråd:

"Vi håller vad vi lovat svenska folket. Vi sviker inte Sveriges hyresgäster. Vi har hela tiden sagt att det inte kan ske förhandlingar utifrån lagförslaget. Låt parterna förhandla utan hot."

Senare under söndagseftermiddagen höll Nooshi Dadgostar en pressträff själv och meddelade att Vänsterpartiet fortfarande avser rösta för att fälla regeringen på måndag.

– Det vi vill är att Stefan Löfven släpper frågan om marknadshyror. Då kommer vi att återfå förtroendet för honom. Men efter de besked vi har fått i dag kommer Vänsterpartiet i morgon att rösta rött till Stefan Löfven.

Det vi vill är att Stefan Löfven släpper frågan om marknadshyror

― Nooshi Dadgostar (V)

Dadgostar motiverade Vänsterpartiets beslut med beskedet från Hyresgästföreningen som upplever att det inte är fråga om förhandlingar om samtalen ska utgå från punkten i januariavtalet.

– Att statsministern presenterar en partslösning utan att ha förankrat det med parterna som ska delta i en sån, det tycker jag är anmärkningsvärt, sade Dadgostar. Det tyder på att det här inte var seriöst menat.

Dadgostar sade att hon gärna deltar i samtal om hur fler bostäder kan byggas i Sverige, men att partiet står fast vid att marknadshyrorna måste bort från bordet. Hon upprepade att punkt 44 om hyressättningen måste strykas.

Hon underströk också att Vänsterpartiet tolererat alla de 72 andra punkterna i januariavtalet och att hon önskar se samma kompromissvilja hos de andra partierna.

– Det är ovärdigt, det är olämpligt, att en regering på det här sättet ägnar sig åt politiskt spel mitt i en så allvarlig situation, i stället för att lösa frågan på riktigt.

Centern vill inte heller backa

Under regeringens pressträff på söndagen fortsatte Löfven och Lööf vädja till att Vänsterpartiet och de andra i opposition ska ta sitt ansvar.

– Vi är fortfarande i en pandemi. Att då sätta Sverige i kris, det är inte ansvarsfullt, sa Löfven.

Lööf sade att hon inte är redo att stryka punkt 44.

– Det är helt upp till Vänsterpartiet i det här läget. För oss handlar det om att Sverige behöver fler bostäder. Vårt avtal innehåller punkter som vi tycker är viktiga, och punkter som vi inte gillar. Nu har vi öppnat för en process för att parterna ska bli nöjda, sa Lööf.

Två alternativ: nyval eller nya sonderingar

Misstroendeomröstningen i riksdagen sker måndag klockan 11 finsk tid. Om Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna röstar som de hittills sagt kommer regeringen att falla.

Då kan Stefan Löfven antingen utlysa nyval eller lämna in avskedsansökan, vilket innebär att nya regeringssonderingar inleds.

Diskussion om artikeln