Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen har fört bort Elokapinas demonstranter – såhär såg den svettiga protestsöndagen ut på plats

Från 2021
Uppdaterad 20.06.2021 22:36.
Elokapinas demonstration återvände till Mannerheimvägen i Helsingfors - Spela upp på Arenan

En svettig värmebölja har dragit in över Finland. Mitt i hettan i Helsingfors demonstrerade cirka hundra klimataktivister genom att blocka vägen. Polisen förde bort dem på söndag kväll.

Demonstrationen, som organiseras av rörelsen Elokapina, pågick oavbrutet sedan torsdag eftermiddag. Både dag och natt. På torsdagen blockerade demonstranterna trafiken framför Riksdagshuset och på fredag kväll flyttade de mellan Unionsgatan och Yrjö-Koskinens gata i Kronohagen.

Nyhetsbyrån STT rapporterar klockan fem på söndag eftermiddag att demonstranterna har flyttat sig tillbaka till Mannerheimvägen.

På söndag kväll börjde polisen bära bort demonstranter in i väntande polisbilar och de sista demonstranterna bars in i bussar strax efter klockan 20. Enligt komissarie Jarmo Heinonen har Helsingforspolisen gripit dryga 100 demonstranter som enligt honom inte lytt polisens order att flytta sig från körfilen.

Polisen hade gett order åt demonstranterna att flytta sig från både Mannerheimvägen och Unionsgatan, enligt Heinonen. På söndag kväll klockan 22 meddelade polisen att de sista demonstranterna förs bort även från Kronohagen.

Nu löper trafiken igen normalt i Helsingfors centrum.

Polisen bär bort demonstranter vid Mannerheimvägen i Helsingfors.
Bildtext Polisen har gripit några personer i samband med fytten tillbaka till Mannerheimvägen.
Bild: Lehtikuva

Värmen gjort dagarna tunga

När Svenska Yle kom till demonstationsplatsen på söndag sa Kerttu Willamo att hon har deltagit i Elokapinas protest sedan första början. Hon har sovit, duschat och ätit hemma. Hettan har inte stoppat henne från att återvända till demonstrationen.

– Vi tänker vara här tills regeringen lyssnar på våra krav och utlyser klimatnödläge. Vi vill inte ha tomma ord, säger hon.

För att klara sig i värmen har Willamo druckit mycket vatten och försökt hålla sig i skuggan. Solkräm är också viktigt.

– Vi har bra stämning och ett bra gäng. Det håller humöret uppe, säger hon.

Enligt sin webbplats är rörelsen Elokapinas krav att regeringen ska utlysa klimat- och miljönödläge, och bland annat binda sig till att landet ska vara koldioxidneutralt senast år 2025.

Kerttu Willamo.
Bildtext Kerttu Willamo säger att det är viktigt att ta hand om sig själv och varandra. – Alla som deltar måste fundera på sitt eget mående och vad för resurser man har för att klara av att vara här, säger hon.
Bild: Agneta Gestrin / Yle

Jobbigt att konversationen handlar om trafiken, inte klimatet

Aurora Blomberg har deltagit i demonstrationen sedan fredag då den flyttades från Mannerheimvägen till Kajsaniemi. Hon har varit där dygnet runt, förutom då hon gått hem för att duscha.

– Många politiker har redan hälsat på och visat sympati för vår rörelse. Men ingenting konkret har hänt. Vi behöver handlingar, inte bara ord, säger Blomberg.

Under torsdagen var demonstrationen ett hett ämne bland politiker och mellan partier. Bland annat oppositionsledaren Jussi Halla-aho kritiserade inrikesminister Maria Ohisalo för att inte avbryta demonstrationen, som då blockade Mannerheimvägen.

Vi är inte här för att vi tycker att det är roligt att störa trafiken och sova ute

― Aurora Blomberg, demonstrant

Sedan dess har den stora snackisen varit ifall demonstranter har rätt att spärra av trafiken eller inte. Blomberg säger att det är beklagligt och jobbigt att konversationen gått in på sidospår.

– Vi försöker komma med krav och berätta om klimatkrisen. Nog är all publicitet bra publicitet men vi är inte här för att vi tycker att det är roligt att störa trafiken och sova ute. Vi är här för att vi lever i en klimatkris och något måste göras.

Hon mår enligt hennes egna ord "helt bra".

– Det kan vara lite tungt att vara här och det är svårt att sova. Men vi har bra stämning och det finns alltid någon som kollar att man är okej och bjuder på snacks.

Ett tält med en stor skyld där det står "Vi ber om ursäkt för att vi bryr oss om dig" på finska.
Bildtext Aurora Blomberg säger att det kan vara tungt att demonstrera i värmen. – Jag är här på grund av klimatkrisen och jag är redo att leva med de konsekvenser som kommer av att vi är här, säger hon. På skylten står det "Vi ber om ursäkt för att vi bryr oss om dig".
Bild: Agneta Gestrin / Yle

Många har donerat vatten och mat

Många människor har donerat vatten, mat och snacks till demonstranterna. Det finns också personer som ansvarar för demonstranternas välmående. De ser till att ingen är i solen för länge och att det finns salta snacks och vatten för alla.

Elissa Shaw har demonstrerat sedan torsdag. Hon arbetar heltid men har lyckats balansera demonstrationen och jobbet. I morgon ska Shaw på jobb men hon kommer kanske tillbaka efteråt.

– Visst har jag haft trötta och svaga stunder under helgen men nu mår jag väldigt bra, säger hon då Svenska Yle intervjuar henne tidig söndagseftermiddag.

De som blockar – alltså sitter vid vägspärrarna med skyltar – får hjälp av andra demonstranter som hämtar vatten och snacks till dem. Elokapina har också fört upp ett välmåendetält på Senatstorget där man kan fylla på sin vattenflaska.

– Det verkar som om ingen här har mått dåligt. Här finns ganska bra skugga och solen skiner inte rakt på oss, säger Elissa Shaw.

Två polisen vid sidan av demonstrationen.
Bildtext Polisen ingriper endast i akuta sjukdomsfall. – Demonstranterna är där frivilligt och de har ett välmåendetält på Senatstorget, säger kommissarie Jari Friman.
Bild: Agneta Gestrin / Yle

Polisen övervakat

Inte heller kommissarie Jari Friman har hört om att det skulle ha skett något större sjukdomsfall.

Polisen har inte skyldighet att se till att demonstranterna mår bra i hettan. De hjälper bara i akuta fall, som kräver till exempel ambulansvård. Hittills har de inte behövt ringa efter hjälp.

– Just nu är det lugnt. Vi följer situationen hela tiden och tar en dag i sänder.

På söndagen meddelade Elokapina på Twitter att demonstrationen kommer att fortsätta inpå nästa vecka.

Artikeln uppdaterad kl. 20.27 med uppgifterna om att polisen fört bort demonstranterna. Kl. 21.03 lades till uppgifter om antalet gripna. Kl. 22.15 uppdaterades artikeln med att polisen fört bort demonstranterna.

Fjärde demonstrationsdagen i hettan - miljörörelsen Elokapina håller ut - Spela upp på Arenan