Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kubbmästaren Tim Sparv titulerar Belgien-matchen som landslagets svåraste på många år – trots fina läget är kaptenen inte nöjd: ”Inte sett det Finland som tog oss hit”

Från 2021
Uppdaterad 21.06.2021 09:02.
Tim Sparv på landslagsträning under EM.
Bildtext Tim Sparv är inte helt nöjd med hur Finland har spelat i EM, men ett försvarsbetonat utgångsläge är förväntan mot Belgien.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finland skjuter spekulationerna åt sidan och fokuserar på sitt. Med tanke på att världsettan Belgien väntar i EM-gruppspelet kan det vara klokt. "Man kan störa vilket lag i världen som helst", säger Tim Sparv.

Sent i kväll spelar Finland för sin fortsättning i fotbolls-EM. Upplösningen i grupp B är raffinerad – och landslaget kan av egen kraft säkra en åttondelsfinal.

Seger mot Belgien garanterar avancemang och kryss ska också bana väg till slutspelet. En förlust kan också räcka till, men då blir det tabellmatematik.

– Jag har inte ens försökt räkna hur det här kan gå. Mitt matematikhuvud är inte så bra, så jag lägger allt fokus på Belgien. Poäng där och sen behöver vi inte fundera på något annat, säger Sparv till Yle.

I går titulerade förbundskaptenen Markku Kanerva måndagens match som Finlands största genom tiderna.

– Det här är landslagets svåraste match på många år. Belgien har ett klasslag och deras offensiv kryllar av världsklass, säger lagkaptenen Tim Sparv.

Belgiens resultat makalösa

Sparv har helt rätt. För att hitta ett lika stjärnfyllt motstånd i en tävlingsmatch får man gå tillbaka till 2013. Då spelade Finland mot både regerande Europamästaren Spanien och världslaget Frankrike i VM-kvalet.

– Det blir väldigt svårt, men det känns bra att vi får spela om gruppsegern mot Belgien.

Är du nöjd med hur ni presterat?

– Jag är inte nöjd. Även om det blev seger mot Danmark var prestationen ganska dålig. Mot Ryssland kom vi in i matchen och hade några längre anfall, men jag har inte sett det Finland som tog oss hit till EM. Förhoppningsvis ser vi det på måndag.

Belgien firar mål i EM.
Bildtext Belgien har full pott efter två gruppspelsomgångar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Belgien är rankat som världens bästa landslag och deras resultatrad är makalös. På två och ett halvt år har de förlorat en match.

Trots det finns svagheter och Danmark visade det i torsdags. Via en hög press och aggressivt spel såg Belgien helt plötsligt ut som ett alldagligt motstånd.

– Danmarks intensiva press gjorde ett stort intryck på mig. Det var en av hela mästerskapets bästa prestationer. Det kan vi också lära oss något från till vår match mot Belgien, men jag tror att vi har samma filosofi som tidigare.

– Vårt låga försvarsspel blir jätteviktigt. Vi måste göra jobbet tillsammans och vara disciplinerade i våra roller.

Startar Sparv?

Trots att Danmark spelade strålande vann Belgien matchen. De bytte in flera världsstjärnor efter paus och vände till 2–1.

– Jag tror ändå att man kan störa vilket lag i världen som helst om man ligger tillräckligt nära och irriterar både fysiskt och mentalt. Ingen gillar det. Det är vårt recept för att klara oss, säger Sparv.

Då lyder också frågan: Kommer Tim Sparv att leda ut Finland till ödesmatchen?

Tim Sparv i EM mot Danmark.
Bildtext Tim Sparv gjorde sin EM-debut på Parken i Köpenhamn.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sparv spelade 75 minuter mot Danmark, men satt på bänken mot Ryssland.

– Jag har inte haft problem med knät under EM. Några dagar före premiären kände jag att det har gått framåt och jag är väldigt tacksam för hur det medicinska teamet har hjälpt mig. Jag är redo och tillgänglig om tränaren tar ut mig.

"Höjdpunkten i karriären"

Under helgens pressträffar sipprade det fram att Sparv hade korats till inofficiell mästare i kubb vid spelarhotellet – en av många sysselsättningar som laget har ägnat sig åt mellan matcherna.

Landslaget har levt tillsammans i ungefär en månad nu.

– Jag känner mig enormt stolt över att få vara kapten för det här landslaget. Man har märkt att EM är en stor turnering och man vill ta ett steg tillbaka och ta in att vi är här, men det är svårt. Man tänker hela tiden på hur vi ska göra för att vinna nästa match.

– Jag spelade U17-VM på hemmaplan, U21-EM i Sverige och nu ett herr-EM. Det här är höjdpunkten i min karriär och det har varit roligt. Vi hoppas på att det fortsätter en stund till.

Kvällens match mellan Finland och Belgien startar klockan 22.00 och sänds i TV2 och på Arenan. Samtidigt spelas också gruppens andra match Ryssland–Danmark och den sänds på Arenan. Båda matcherna kommenteras på svenska.

Diskussion om artikeln