Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-experten hyllar Red Bull efter genidraget: ”Mercedes fick stryk igen – måste sätta sig ner och fundera ordentligt”

Max Verstappen firar seger.
Bildtext Max Verstappen firar sin seger på Paul Ricard-banan.

Ett andra depåstopp kom att fälla avgörandet i Frankrikes grand prix. Det får Fredrik af Petersens att skruva upp förväntningarna för resten av säsongen. Det kommer att bli synnerligen spännande, säger Yle Sportens formel 1-expert.

Efter den första depårumban var det mycket som talade för Mercedes chanser på Paul Ricard-banan på söndagen.

Lewis Hamilton hade förvisso förlorat förstaplatsen tack vare Red Bulls undercut-taktik, men britten pressade ledande Max Verstappen frenetiskt.

– Det kan inte hålla på så här hela loppet, konstaterade Verstappen i stallets radio och syftade på hur mycket snabbare däcken slets ut än stallen hade förväntat sig.

Och Red Bull reagerade.

Verstappen plockades in, fick medium-däck under bilen igen och körde till slut till seger.

– Mercedes fick rejält med stryk den här gången också, summerar i sin tur Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

– Man kunde nästan säga att Mercedes verkar sitta fast i sitt tänkande, medan Red Bull är mycket flexibla – inte bara gällande bakvingen utan också med tanke på strategin under loppet, fortsätter han.

"Ändrade sig direkt"

Af Petersens lyfter nämligen fram att både Lewis Hamilton och Valtteri Bottas, som fick nöja sig med fjärdeplatsen, rätt tydligt kritiserade stallets taktik. Bottas var snudd på förbannad i stallets radio under loppet.

– Nu var det alltså de som gjorde upp taktiken som inte lyssnade på sina förare utan följde sina egna felaktiga tankegångar. Red Bull hade också planerat att bara göra ett stopp, men då förarna började klaga så ändrade de sig direkt, säger af Petersens.

Men borde man då se Bottas tonläge som ett tecken på att han nu verkligen känner sig stressad med tanke på framtiden i Mercedes?

– Det skulle jag inte vilja säga. Toto Wolff fick frågan om han tyckte om Valtteri tog i, och det tyckte han inte att han gjorde. Han sa att Valtteri gjorde ett fantastiskt lopp – att det som hände i Baku bara var en tillfällighet, säger af Petersens som ändå tillägger:

– Men han är självklart medveten om alla rykten. Det är omöjligt att säga hur stor inverkan det har.

Goda råd dyra

Men vad kan Mercedes göra nu? Det frågade sig Lewis Hamilton efter loppet och af Petersens har inte heller något svar på frågan.

– Det som är klart är att de nu kliar sig i skallen och funderar på vad i katten de gjort fel. De åkte på en smäll för det tredje loppet i rad. De måste verkligen sätta sig ner och ta sig en funderare. Red Bull har ändå rejält flyt just nu, säger han.

En faktor som man också måste ta i beaktande, understryker af Petersens, är att stallen inte har oändliga resurser längre. Med ett budgettak och nya stora förändringar på kommande inför säsongen 2022 kan någotdera stallet välja att prioritera framtiden över nutiden.

– Ferrari har exempelvis redan meddelat att de satsar allt på nästa års bil, förklarar af Petersens.

– Så det skulle inte överraska mig om något av toppstallen väljer att satsa mer på 2022 om de halkar efter rejält, men om det fortsätter så här jämnt så kommer de inte att sluta satsa. Så som jag ser det kommer det här att bli en synnerligen intressant säsong.