Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland fick ingen hjälp av Turkiet – Wales tvåa i grupp A medan Schweiz får vänta på poängjämförelse

Från 2021
Uppdaterad 20.06.2021 21:24.
Programmet är inte längre tillgängligt
Turkiet förlorade mot Schweiz som blev grupptrea på fyra poäng - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En turkisk skräll skulle ha betytt mycket för Finlands chanser att gå till slutspel, men jumbon i grupp A förlorade mot Schweiz. Wales lyckades också hålla undan för Schweiz i gruppen och är klart för åttondelsfinal.

Grupp A var först ut att avsluta gruppspelet i EM och matchen mellan Schweiz och Turkiet var högintressant ur finländsk synvinkel. Ett oavgjort resultat eller en knapp turkisk seger skulle ha förbättrat Finlands chanser i fall det blir aktuellt med jämförelse mot grupptreor.

Men Finland fick ingen hjälp av gruppens jumbo Turkiet. Schweiz var det bättre laget och avgjorde matchen i första halvlek efter två kanonskott.

Redan i den sjätte minuten prickade Haris Seferovic in 1–0 med vänsterfoten och 20 minuter senare dunkade Xherdan Shaqiri in 2–0.

Turkiet har varit en stor besvikelse i EM men i den här matchen lyckades man göra sitt första mål i turneringen. Irfan Can Kahveci reducerade i den 62:a minuten men Shaqiri punkterade matchen med sitt andra mål sex minuter senare.

Tre raka segrar för Italien

I den andra matchen vann Italien med 1–0 över Wales och säkrade samtidigt gruppsegern. Italien vann samtliga tre matcher i gruppspelet. Mot Wales var det Matteo Pessina som avgjorde efter en frisparksvariant i slutet av första halvlek.

Programmet är inte längre tillgängligt
Italien fortsätter utan baklängesmål efter att ha vunnit med 1–0 mot Wales - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Trots förlusten slutade Wales tvåa i gruppen och är klart för åttondelsfinal. Laget stannade på fyra poäng – lika många som Schweiz men med bättre målskillnad.

För Schweiz blir det nu att invänta resultaten i resten av grupperna. Laget är med största sannolikhet vidare men tvingas jämföra poäng med de andra treorna. Fyra av sex grupptreor går vidare till åttondelsfinal.

Resultat, grupp A:

Italien – Wales 1–0 (1–0)
39´ 1–0 Matteo Pessina

Schweiz – Turkiet 3–1 (2–0)
6´ 1–0 Haris Seferovic
26´ 2–0 Xherdan Shaqiri
62´ 2–1 Irfan Can Kahveci
68´ 3–1 Xherdan Shaqiri

Grupp A:
LagMatcherPoängMålskillnad
Italien39+7
Wales34+1
Schweiz34-1
Turkiet30-7
Jämförelse mellan grupptreor just nu:
LagMatcherPoängMålskillnad
Schweiz34-1
Portugal23+1
Österrike230
Finland230
Spanien220
Kroatien21-1

Diskussion om artikeln