Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Topi Raitanen gjorde som Lasse Virén – föll men vann hinderloppet när Finland slutade sjua i lag-EM

Från 2021
Topi Raitanen i Sverigekampen 2018.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Finland klättrade två placeringar under den avslutande dagen i lag-EM. Sara Kuivisto, Topi Raitanen och Lassi Etelätalo fixade fulla poäng i sina grenar då Finland slutade på sjunde plats. Tjeckien och Belarus stiger till Superligan nästa säsong.

När lag-EM inleddes på lördagen tog Finland två grensegrar, och det följde man upp med ytterligare tre triumfer under avslutningsdagen.

Den första tog Sara Kuivisto då hon vann damernas 1500 meter. Kuivisto höll undan för Darja Barysevitj från Belarus på målrakan och vann på tiden 4.15,58.

– Det passar för mig att tävla två dagar i rad. Löpningen kändes riktigt bra, säger Kuivisto som tävlade på 800 meter i går i ett pressmeddelande.

Den andra finländska grensegraren blev hinderlöparen Topi Raitanen som gjorde ”en Lasse Virén”. I slutet av loppet föll han vid ett hinder men repade sig och vann till slut tämligen enkelt före Damian Vich från Tjeckien. Raitanen löpte i mål på tiden 8.38,30.

– Jag tog hindret ganska så dåligt, jag slog i knät och föll men jag var snabbt uppe. Det var fint att vinna men för mig var loppet mer som en träning mot OS, säger Raitanen.

Stabil grundprestation räckte till seger för Etelätalo

Lassi Etelätalo knep i sin tur en seger i herrarnas spjut. Etelätalo kastade 79,20 och besegrade tvåan Vitezslav Vesely från Tjeckien med 70 centimeter.

– Det var lite svårt i början, benen var trötta och ryggen stel. Jag försökte kasta avslappnat men det fungerade inte riktigt. Det längsta var en stabil grundprestation och om man tänker på hur det såg ut på video var det ett bra resultat, säger Etelätalo.

Det fanns också förhoppningar på häcklöparna Elmo Lakka och Reetta Hurske men de fick inte till det i sina lopp. Lakka var femma medan Hurske fick nöja sig med en åttonde plats, och båda var långt från sina säsongsbästanoteringar.

Finland samlade ihop 263 poäng under de två tävlingsdagarna och det räckte till en sjunde plats. Laget klättrade därmed två placeringar under den andra dagen. Finland förlorade bara med en halv poäng mot sexan Sverige.

– Löparna visade framfötterna, Sara Kuivistos fina löpning på 1500 meter och Topi Raitanens hinderlopp var dagens största behållning. Lassi Etelätalo höll sin position som spjutetta och det var bra för Finland, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

Tjeckien vann tävlingen medan Belarus slutade tvåa. Dessa två länder stiger till Superligan nästa år. Rumänien, Estland och Irland faller till tredje högsta nivå. Irland kom aldrig till start i helgens tävling.

Samtliga resultat från lag-EM hittar du här.

Resultat, lag-EM:

1. Tjeckien 320,5 poäng
2. Belarus 315
3. Holland 300
4. Schweiz 278
5. Turkiet 267
6. Sverige 263,5
7. Finland 263
8. Grekland 255
9. Norge 243
10. Belgien 242
11. Rumänien 207
12. Estland 157
Irland DNS

Diskussion om artikeln