Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Beslutet är fattat – Norge kommer inte att bojkotta VM i Qatar: ”Finns ingen vinnare eller förlorare”

Från 2021
I september åkte Norges Erling Braut Haaland och Joshua King på en 1–2-hemmaförlust mot Marcel Sabitzer Österrike.
Bild: EPA-EFE/Terje Pedersen/AOP

Norsk fotbolls största debatt det här året har nått sitt slut. En klar majoritet röstade emot förslaget att bojkotta fotbolls-VM i Qatar.

Debatten om fotbolls-VM har gått het i Norge under de senaste månaderna. Tidningen The Guardians avslöjande att 6500 gästarbetare har dött i Qatar väckte starka reaktioner i Norge.

Tromsø IL gick ut och uppmanade det egna förbundet att bojkotta VM, och en rad klubbar följde sedan efter. Det norska landslaget tog också ställning då man bar tröjor med ett politiskt budskap inför en VM-kvalmatch.

Det norska förbundet har i sin tur hävdat att det finns andra sätt att markera mot Qatar och att det är bättre att föra en dialog.

Under söndagen samlades norsk fotboll till ett möte där en bojkott behandlades. Och resultatet blev med klar marginal nej till en bojkott. Rösterna föll 368 mot 121.

Förbundet ska försöka återställa förtroendet

– Det finns ingen vinnare eller förlorare i den här saken. Nu finns de bra en sak att göra och det är att föra dialog och visa alla hur vi jobbar.

– Vi måste tala mer med varandra och dela information så att vi återställer förtroendet och kan samla fotbollsfamiljen igen, säger förbundschefen Terje Svendsen till NRK.

Bland de som förespråkade en bojkott var det stor besvikelse efter mötet.

– I dag hade vi en fantastisk möjlighet att ge klara besked om att vi inte godkänner brott mot mänskliga rättigheter. Vi hade möjlighet att säg att nu räcker det, men dessvärre gjorde vi inte det, säger Gjert Moldestad från den norska supporterföreningen.

Samtidigt godkändes också ett förslag som säger att Norge ska framföra stark kritik mot Fifa vid nästa års kongress.