Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hjältedoktor, utrikesminister och barnombudsman – så här toppar Putin laget inför höstens parlamentsval

Från 2021
Uppdaterad 21.06.2021 06:51.
Rysslands president Vladimir Putin och barnombudsman Anna Kuznetsova sitter mittemot varandra vid ett skrivbord och ser allvarliga ut.
Bildtext Barnombudsmannen Anna Kuznetsova hör till Putins handplockade toppkandidater för partiet Enade Ryssland.
Bild: /All Over Press

Efter att presidenten som väntat slog fast att parlamentsvalet blir den 19 september har partierna satt fart på kampanjstarten.

Till de första åtgärderna hör att välja toppkandidater till partiernas kandidatlistor. Det ryska parlamentets underhus, Duman, har 450 platser och hälften av dem väljs in från partilistor.

Förenade Ryssland, som är president Putins stödparti, samlades i helgen till möte i Moskva och utsåg sina toppkandidater. I praktiken var det Putin som avgjorde vilka som utsågs.

Partiordföranden dög inte

De utvalda är försvarsminister Sergej Sjojgu, utrikesminister Sergej Lavrov, barnombudsmannen Anna Kuznetsova, viceordföranden i den allryska folkfronten Jelena Sjmeleva och överläkaren vid det största sjukhuset för vård av coronapatienter i Moskva Denis Protenko.

Det iögonenfallande på listan är att partiordföranden, den tidigare presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev, inte finns med bland toppkandidaterna.

Han är alltså sidsteppad på ett tydligt och förödmjukande sätt och det beror på att han är otroligt impopulär bland väljarna. Enligt det statliga centret för opinionsmätningar, VTsIOM, är 66,6 procent av ryssarna missnöjda med Medvedevs arbete.

Coronabekämpning och bidrag till barnfamiljer ska ge röster

Överläkaren Denis Protenko har blivit känd under coronaepidemin i Ryssland. Han leder Kommunarka-sjukhuset i Moskva och är ett överraskningsnamn som kandidat eftersom han inte tidigare har ägnat sig åt politik. Sjukhuset har ofta förekommit i nyheterna under pandemin, och presidenten har besökt sjukhuset och träffat Protenko inför tv-kameror.

Också om väldigt många ryssar är missnöjda med hur kampen mot coronan har skötts i Ryssland tror president Putin alltså att en framstående läkare ska locka väljare.

Vladimir Putin går bredvid överläkare Denis Protenko i en korridor i Kommunarka-sjukhuset i Moskva.
Bildtext Putin besökte överläkare Denis Protenko vid Kommunarka-sjukhuset i Moskva i mars i år.

Den andra överraskningen bland toppkandidaterna är barnombudsmannen Anna Kuznetsova. Hon har inte haft någon särskilt hög profil under sin tid på posten. Hon tillträdde 2016 och när hon talade inför partimötet i sin roll som nyutnämnd toppkandidat fick hon lova nya fördelar till barnfamiljer.

Kuznetsova sa att föräldrar som sköter småbarn hemma ska få rätt att räkna in den tiden i sina tjänsteår. Dessutom lovade hon en ny form av understöd till far- och morföräldrar som tar hand om sina barnbarn. Sådana löften ska locka både unga och gamla väljare.

Till viss del ett personval

Hälften av Dumaledamöterna, alltså 225 personer, väljs in som enskilda representanter från sina valdistrikt. Då röstar man alltså på person, inte på parti. Också valmansföreningar kan ställa upp kandidater i enmansvalkretsarna.

Dumaledamöterna väljs för en period på fem år. Det finns en barriär, bara sådana partier som får minst fem procent av rösterna får platser i parlamentet.

President Putins stödparti Förenade Ryssland vann det föregående parlamentsvalet 2016 och fick då 54,2 procent av rösterna. Enligt en mätning som det fristående centret för opinionsmätningar, Levada-centret, publicerade i mars ligger stödet för partiet nu på bara 27 procent.

Samma undersökning visade att Vladimir Zjirinovskijs liberaldemokrater skulle ha ett stöd på 12 procent, Kommunistpartiet skulle stödas av 10 procent av väljarna och Rättvisa Ryssland av 5 procent. För tillfället har bara dessa fyra partier platser i Duman.

Diskussion om artikeln