Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oroligheter befaras då Armeniens premiärminister Pasjinjan utropar seger i parlamentsvalet och oppositionen hävdar fusk

Från 2021
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan lägger sin röstsedel i urnan under parlamentsvalet.
Bildtext Nikol Pasjinjan, som själv kom till makten efter att ha lett massprotester mot ett långtida maktparti tvingades själv utlysa nyval på grund av protester.
Bild: EPA-EFE/NAREK ALEKSANYAN

Ett förtida parlamentsval som skulle hjälpa landet att börja gå vidare från den traumatiska förlusten i kriget mot Azerbajdzjan ifjol befaras leda till oroligheter. Både premiärminister Nikol Pasjinjan och oppositionsledaren Robert Kocharian har bett sina anhängare ordna demonstrationer på måndag.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan har utropat sitt parti till vinnare i gårdagens förtida parlamentsval då preliminära resultat gav partiet 57 procent av rösterna mot närmaste rivalens 19 procent.

- Alla röster har inte räknats ännu med det är uppenbart att vi har fått en övertygande majoritet, sade Pasjinjan då bara kring 30 procent av rösterna hade räknats.

Oppositionsblocket som leds av den före detta presidenten Robert Kocharian var ändå snabba med att meddela att de inte godkänner resultatet och hävdade valfusk.

Armeniens före detta president och oppositionsledaren Robert Kocharian talar till pressen under parlamentsvalet.
Bildtext Robert Kocharian har vägrat godkänna resultat före alla påståenden om valfusk har utretts.
Bild: Aram Nersesyan / Sputnik/ABACAPRESS.COM/ STELLA Pictures

- Hundratals signaler från vallokaler med vittnesmål om organiserad och planerad förfalskning ger oss god orsak att inte lita på resultatet, skrev blocket i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheterna uppger att över 300 rapporter om oregelbundenheter har kommit in och att sex förundersökningar, alla gällande mutor, har påbörjats.

Oroligheter befaras

Båda sidorna har nu uppmanat sina anhängare att samlas i huvudstaden Jerevan på måndag och valet befaras kunna utmynna i oroligheter.

Valkampanjen präglades av mycket hätsk retorik, hot och anklagelser från båda sidorna.

Landets president fördömde före valet båda parterna för att så osämja och hat i sin kampanjretorik.

President Armen Sarkissian skakar hand med och tackar en valarbetare för hans insatser i en vallokal under det armeniska parlamentsvalet.
Bildtext President Armen Sarkissian skakar hand med och tackar en valarbetare för hans insatser i en vallokal under det armeniska parlamentsvalet.
Bild: Aram Nersesyan / Sputnik/ABACAPRESS.COM/ STELLA Pictures

Stämningarna har också präglats av att valet utlystes efter stora, våldsamma protester mot Pasjinjan och hans regering över förlusten i kriget mot Azerbajdzjan i fjol och fredsavtalets stränga villkor.

Valet utlystes för att desarmera de värsta aggressiva stämningarna i landet, men verkar åtminstone bland en del av befolkningen ha haft motsatt effekt.

Gamla gardet avskräcker

Opinionsmätningar hade tytt på ett jämnare resultat än vad som nu rapporteras. Bara det regerande partiet, Kocharians block och tre mindre partier verkar nå över röstspärren på fem procent.

Samtidigt blev valdeltagandet lågt jämfört med det förra valet år 2018, som har beskrivits som det första fria och rättvisa i landets historia.

Kring 50 procent av väljarna deltog. Många hade ändå befarat att krigströtthet och dessillusion mot samtliga partier skulle få fler väljare att stanna hemma.

Experter menar att en orsak till att resultatet ser ut som det gör, trots missnöjet med Pasjinjan, är rädsla för att landets ska återgå till det gamla oligarkiska systemet Kocharian representerar.

Kocharian anklagas själv för utbrett fusk i presidentvalet 2008 och för korruption och nepotism.

Han stod också tidigare åtalad för dödligt våld mot demonstranter år 2018, men de åtalen föll av lagtekniska orsaker i mars.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln