Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu gäller nya inreseregler i Finland: Arbetsresor från EU- och Schengenländer är tillåtna och turister som uppfyller vissa krav får resa hit igen

Personer som köar.
Bildtext Miljoner europeiska medborgare uppfyller kraven för inresa till Finland. Snart kan turisterna göra comeback.

I dag går Estlands premiärminister Kaja Kallas önskan i uppfyllelse. Nu får estniska medborgare som jobbar i Finland börja pendla mellan Estland och Finland igen.

Och det är inte bara estniska medborgare som får göra arbetsresor till Finland. Beslutet gäller alla EU- och Schengenländer. Arbetsresor med flyg, båt eller över landgränserna är tillåtna.

Det blir också möjligt för turister att komma till Finland. Då krävs det intyg på två coronavaccindoser eller på att personen varit sjuk i covid-19 någon gång under de senaste sex månaderna. Personer som varit sjuka i covid-19 och fått en dos coronavaccin får också resa till Finland. Beslutet gäller endast turister från EU-länder och Schengenområdet

I början av juni kritiserade Estlands premiärminister Kaja Kallas Finlands regering och Sanna Marin (SDP) för linjen att inte tillåta arbetsresor över havsgränserna. Kallas skrev ett öppet brev till Marin som Helsingin Sanomat publicerade.

Hon var orolig över att estniska medborgare måste välja mellan arbetet i Finland och familjen hemma i Estland. I vissa familjer har mamma eller pappa inte varit hemma på över fyra månader. Sanna Marin svarade Kallas, men den estniske premiärministern sa att hon inte litar på löften förrän regeringen faktiskt fattar beslutet.

Utrikesministeriet uppmanar till försiktighet

Utrikesministeriet vill ändå att finländarna ska vara försiktiga när det kommer till resande inom Schengenområdet och till EU-länder. Resor till andra länder ska vi helst undvika.

Det finns ändå några undantag. Inreserestriktionerna från Australien, Nya Zeeland och Sydkorea slopades redan tidigare. Sedan finns det några länder som Utrikesministeriet anser vara mer riskabla resemål än andra: det är Braisilien, Sydafrika och Indien.

Inreserestriktionerna till Finland gäller endast utländska medborgare. En person som är finländsk medborgare eller är bosatt i Finland har alltid rätt att resa tillbaka till Finland.

Källa: STT

Diskussion om artikeln