Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franska lokalvalets första omgång katastrof för Macron, bakslag för Le Pens ytterhöger – sämsta valdeltagandet i modern tid

Från 2021
Nationell samlings anhängare ser besvikna ut vid ett tillfälle för en av partiets kandidater i Avignon efter valet.
Bildtext Nationell samlings anhängare ser besvikna ut vid ett tillfälle för en av partiets kandidater i Avignon efter valet.
Bild: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

President Emmanuel Macrons La République En Marche verkar med elva procent med nöd och näppe klara sig till valets andra omgång. Den förutspådda segern för Marine Le Pens Nationell Samling uteblev.

Centerhögerpartiet Republikanerna tog en klar seger i det franska regionvalets första omgång på söndagen.

Preliminära resultat ger partiet 27 procent av rösterna i ett val som annars överskuggas av ett historiskt lågt valdeltagande.

Bara mellan 33 och 34 procent av fransmännen verkar ha röstat, vilket är det lägsta valdeltagandet i den moderna republikens historia.

Både president Macrons centerparti La République En Marche!, på svenska känt under namnet Framåt!, och ytterhögerns Nationell samling gjorde sämre ifrån sig än väntat.

Ett slag i ansiktet

– Det här är ett slag i ansiktet, sa en av Macrons partikamrater parlamentsledamoten Aurore Bergé när de första resultaten publicerades.

I skrivande stund verkar partiet med nöd och näppe ta sig över röstspärren på tio procent som krävs för att få delta i valets andra omgång den 27 juni.

Emmanuel Macron
Bildtext Emmanuel Macron har inte lyckats hålla det momentum hans politiska rörelse hade då han valdes till president 2017.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Partiet uppvisade inga toppresultat i opinionsmätningarna, men katastrofen överträffade till och med partiets värsta farhågor.

Resultatet oroar partiet framförallt för att det ses som en riktgivande mätning inför presidentvalet om mindre än ett år.

Det anses nu till och med möjligt att partiet kommer att ersätta Macron som presidentkandidat.

Valdeltagandets fel

Trots att Nationell Samling tog en andra plats med 19 procent av rösterna verkade ordförande Marine Le Pen lika missnöjd som Macrons partikamrater.

Partiet hade getts en god chans att vinna i flera regioner men verkar nu inte ta en enda.

Ytterhögerns partiledare Marine Le Pen röstar under lokalvalet.
Bildtext Marine Le Pen röstar i regionvalet.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Le Pen hänvisade till det låga valdeltagandet som förklaring till att de framgångar mätningarna lovade nu uteblev.

Hon anklagade regeringen för att ha underminerat tilltron till röstandet och de offentliga institutionerna.

– Vi måste se sanningen i vitögat. Resultatet har ärrats av massivt och historiskt lågt deltagande då nästan 70 procent av väljarna lät bli att rösta på grund av bristande tillit till valsystemet, sa Le Pen.

Covidtrötthet?

Valet hölls tre månader senare än planerat på grund av coronapandemin.

Frankrike har haft bland de striktaste begränsningarna i Europa, med utegångsförbud och långa nedstängningar.

Många experter menar att coronatröttheten troligen har påverkat mer än något annat och att många fransmän helt enkelt inte har orkat bry sig om valet.

Närheten till presidentvalet har också inneburit att nationella frågor kandidaterna egentligen inte kan påverka har dominerat valrörelsen.

Många väljare rapporteras ha varit frustrerade över att regionala frågor har diskuterats så lite inför regionalvalet.

– Presidentvalet är en helt annan värld, sa Patrice Grignoux när han röstade i Paris.

– Men det är helt annat än diskussionerna lokalt i Bretagne eller Paris. De frågorna som är viktiga lokalt har ofta inget med de nationella frågorna att göra.

Diskussion om artikeln