Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lehner fick chansen efter Fleurys blunder – ledde Vegas till seger och tackade kritikerna på Twitter: "Läste all skit som folk skrivit i ett par timmar före matchen"

Från 2021
Uppdaterad 21.06.2021 08:18.
Robin Lehner fokuserar mot pucken.
Bildtext Robin Lehner tog vara på chansen i den fjärde semifinalen.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Montreal var det farligare laget. Men i Vegas-målet hade Robin Lehner fått energi av kritikstormen på sociala medier – och stoppade Canadiens ifrån en matchboll. "Det är häftigt att se vad alla tycker om mig på Twitter", kommenterade den svenske målvakten efter matchen.

Det var Canadiens som styrde händelserna i den fjärde semifinalmatchen. För första gången i serien mot Vegas tog Montreal hem skottstatistiken och en kanadensisk hemmaseger hade inte varit särskilt orättvis.

Men då hemmalaget inte lyckades fixa segern under ordinarie speltid var Vegas på hugget i förlängningen.

Bara dryga minuten hade hunnit spelats då Max Pacioretty slängde pucken mot mål och Nicolas Roy var den som till slut röjde in spelredskapet – trots Jesperi Kotkaniemis försök att slänga sig på mållinjen.

Montreal hade verkligen chansen att fixa en matchboll till kommande bortamatch. Lagets 1–0-mål dröjde ändå till slutet av den andra perioden, då Paul Byron nätade på ett friläge. Gästernas Brayden McNabb kvitterade halvvägs in i period tre.

"Folk beter sig som att jag inte är bra – särskilt i vår egen stad"

Enligt sajten Natural Stat Tricks statistik vann Canadiens med hela 17–1 i farliga chanser.

Gästerna hade med andra ord orsak att tacka sin målvakt – som inte stavades Marc-André Fleury denna gång. I stället var det Robin Lehner som tog vara på chansen han fick.

Fleury stod för en tavla då Montreal gjorde ett kvitteringsmål i slutet av den tredje matchen. Vegas tränare Peter DeBoer uppgav efter nattens match att petningen inte hade något att göra med tabben.

Senaste gången Lehner spelade var då den andra slutspelsrundan körde igång mot Colorado. Att svensken får chansen gillas inte av alla – och Vezina-finalisten från 2019 var riktigt syrlig på presskonferensen efter matchen.

– Det är inte många som vet att jag kommer fyra timmar på förhand till matcherna för att sitta i ett par timmar och läsa all skit som folk skriver på Twitter om mig – för att motivera mig själv. Det är häftigt att se vad alla tycker och jag bryr mig inte i det, sa svensken.

– Jag har fått till bra siffror i många år, men ändå beter sig folk som att jag inte är bra, speciellt i vår egen stad. Jag har spelarnas och tränarnas stöd och en bra relation med Fleury.

Serien fortsätter i Vegas hemmarink natten till onsdag finsk tid.

NHL

Montreal–Vegas 1–2 efter förlängning

MTL: Jesperi Kotkaniemi 0+0, -1, 15.23

MTL: Artturi Lehkonen 0+0, +/-0, 16.11

MTL: Joel Armia 0+0, +/-0, 11.05

Diskussion om artikeln