Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefa reagerade på Manuel Neuers regnbågsbindel – Tyskland friades efter utredning: "Den används i ett gott syfte"

Uppdaterad 21.06.2021 11:17.
Manuel Neuer applåderar.
Bildtext Manuel Neuers kaptensbindel fick Uefa att ta sig en funderare.

Bröt Manuel Neuers regnbågsfärgade kaptensbindel mot Uefas förbud mot politiska symboler? Det frågade sig förbundet på söndagen, men avslutade sin utredning senare på kvällen.

Tyska tv-kanalen NTV uppmärksammade på söndagen att Europeiska fotbollsförbundet Uefa börjat syna det tyska landslagets kaptensbindel.

Lagkaptenen Manuel Neuer har burit en kaptensbindel i regnbågens färger för att manifestera för allas lika rättigheter. Uefa tillåter inte politiska symboler i sina matcher och bötesstraff kunde ha varit aktuellt.

– Det här är oacceptabelt, ett ödesdigert tecken. Det är pridemånad och i det viktigaste sportevenemanget den här månaden så ska regnbågsbindeln förbjudas? frågade sig Christian Rudolph, styrelseledamot i den tyska HBTQ-organisationen LSVD, i NTV:s intervju.

Efter en utredning valde Uefa ändå att fria tyskarna.

– Uefa utredde bindeln som användes av spelaren i fråga och med tanke på att den används för ett gott ändamål, mångfald, så kommer laget inte att straffas, meddelade Uefa enligt nyhetsbyrån AP.

På onsdag tar Tyskland emot Ungern, ett land där parlamentet så sent som förra veckan förbjöd spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

AP uppger att staden München därför önskar att belysa matcharenan i regnbågsfärger. Uefa har ändå sista ordet i den frågan.