Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vänsterförbundet får utse en biträdande borgmästare – så här fördelades borgmästarposterna i Helsingfors

Från 2021
Helsingin kaupunginvaltuutettuja valtuuston kokouksessa
Bild: Antti Kolppo / Yle

Under veckoslutet har fullmäktigepartierna i Helsingfors förhandlat om stadsstyrelse- och borgmästarposterna. Samlingspartiet, Vänsterförbundet och SDP får utse var sin biträdande borgmästare, medan De Gröna tappar en av sina två poster. SFP behåller sin plats i stadsstyrelsen.

Gott samarbete och en god uppbyggande anda. Så kommenterar Helsingfors blivande borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) i ett pressmeddelande helgens avslutade förhandlingar där borgmästar- och stadsstyrelseposterna för de kommande fyra åren delades ut.

Det största partiet i sommarens kommunalval i Helsingfors, Samlingspartiet, lägger beslag på borgmästarposten och en av de fyra biträdande borgmästarposterna. I fyra år ska partiet ansvara för social- och hälsovården i Helsingfors.

Sedan valet 2017 har två av de biträdande borgmästarna haft De Grönas partibok i bakfickan, men efter det senaste valet har partiet nu endast en borgmästarpost; den som leder stadsmiljösektorn.

Partiet som nappar Grönas andra post lystrar till namnet Vänsterförbundet. Partiet tar posten som ansvarig för kultur- och fritidssektorn. SDP, som behåller sin post, byter ansvarsområde från kultur- och fritid till utbildningssektorn.

SFP och Sannf utgör resten av stadsstyrelsen

Utöver de fyra redan nämnda partierna utgörs stadsstyrelsen i Helsingfors de kommande fyra åren av Sannfinländarna och Svenska Folkpartiet.

Partifördelningen i Helsingfors stadsstyrelse 2021-2025

Det finns 15 platser totalt i stadsstyrelsen i Helsingfors. Så här fördelades platserna efter förhandlingarna:

Samlingspartiet, 5 platser

De Gröna, 4 platser

SDP, 2 platser

Vänsterförbundet, 2 platser

Sannfinländarna, 1 plats

SFP, 1 plats

Vartiainen, som med stor sannolikhet blir vald till borgmästare, för ordet i stadsstyrelsen. Första och andra vice ordförandeposterna gick till Gröna respektive SDP.

Nu ska partierna och fullmäktigegrupperna utse representanterna för alla poster. Fullmäktige slår fast representanterna på sitt första möte den 2 augusti 2021.

Diskussion om artikeln