Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter historisk misstroendeomröstning i svenska riksdagen – Löfven: "Mitt främsta fokus är att arbeta för Sveriges bästa"

Från 2021
Uppdaterad 21.06.2021 19:30.
Per Bolund och Stefan Löfven i Sveriges riksdags plenisal.
Bildtext Statsminister Stefan Löfven höll presskonferens efter omröstningen.

Det gick som väntat i misstroendeomröstningen mot statsminister Stefan Löfvens regering. De partier som på förhand meddelat att de röstar mot Löfven, det vill säga Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, gjorde det, och rösterna föll 181 mot regeringen.

Det här handlar tvisten om:

Ödesfrågan för regeringen var punkt 44 i det så kallade januariavtalet. Det handlar om fri hyressättning på nyproducerade bostäder.

Stefan Löfvens regering och de så kallade januaripartierna meddelade på söndagen att bostadsmarknadens parter själva får förhandla fram en lösning, i ett försök att undvika det Löfven kallade för "politisk kris".

Vänsterpartiet kallade förslaget för "politisk teater". Partiets ordförande Nooshi Dadgostar meddelade på söndagen att partiet fortfarande kommer att rösta för att fälla regeringen.

Omröstningen är historisk. Svenska riksdagen har röstat om misstroende för regeringen elva gånger, men statsministern har aldrig tidigare fällts.

109 riksdagsledamöter röstade för Löfven och 51 ledamöter avstod från att rösta. Åtta ledamöter var frånvarande.

Statsminister Stefan Löfven höll presskonferens vid 13-tiden finsk tid och inledde med att konstatera att Sverige nu befinner sig i ett svårt politiskt läge. Nu finns det två alternativ, sa Löfven.

– Den ena är att en ny regeringsbildning tar vid under talmannens ledning. Men då ska vi komma ihåg att det här exakt samma riksdag med samma majoritetsfördelning som efter valet 2018. Då tog det fyra månader att bilda regering.

Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens efter omröstningen om misstroende i riksdagen.
Bildtext Stefan Löfven anländer till sin presskonferens.
Bild: AFP / Lehtikuva

– När ett vänsterparti går ihop med ett högerparti, då förändras det politiska landskapet. De har en mycket tillfällig majoritet och är överens om bara en sak: att fälla regeringen. Men de är oense i sakfrågor och har inget regeringsalternativ, sa Löfven.

Löfven säger ändå inte om han kommer att utlysa extraval eller om regeringen avgår, utan konstaterar att regeringen har nu maximalt en vecka på sig och kommer att samtala med samarbetspartier under den tiden.

På frågan om hur Löfven själv känner sig efter dagens omröstning i riksdagen svarar han att man inte kan styra allt.

– Nu är det som det är, man gör sitt bästa och jag kommer att fortsätta göra mitt bästa. Jag har ett ansvar som landets statsminister.

Dadgostar: V vill ha Löfven som statsminister

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar höll presskonferens efter Löfven.

– Statsministern har en vecka på sig nu. Vänsterpartiet är öppet för samtal och sträcker ut en hand till Stefan Löfven och vill att han återkommer som statsminister, men utan marknadshyror, sa Dadgostar.

Nooshi Dadgostar
Bildtext Vi släpper aldrig fram en högernationalistisk regering, sa Nooshi Dadgostar på sin presskonferens.

Enligt Dadgostar är partiet öppet för alla sorts förhandlingar.

– Vänsterpartiet kommer aldrig släppa fram en högernationalistisk regering, säger Dadgostar.

Dadgostar får frågan om Vänsterpartiets enda krav är att slopa punkt 44 i januariavtalet.

– Det får vi återkomma till, jag kan inte ge något besked här och nu, timmar efter en misstroendeomröstning. Jag utgår ifrån att Stefan Löfven kommer att kontakta oss och förhandla med oss. 

Lööf: "Dadgostar bär tungt ansvar"

Centerledaren Annie Lööf säger efter omröstningen att Vänsterpartiet och särskilt partiledaren Nooshi Dadgostar nu bär ett tungt ansvar.

– Dagens omröstning visar varför man inte ska ge populistiska partier på ytterkanten inflytande. Vi är beredda att återigen tolerera Stefan Löfven som statsminister i utbyte mot januariavtalet, säger Lööf.

annie lööf
Bildtext Annie Lööf (C) efter omröstningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Oppositionspartiernas ordförande lyfte alla fram ny regeringsbildning som ett önskvärt och sannolikt alternativ.

– Vi har förberett oss i omgångar under den här mandatperioden. Blir det nyval har vi en hel del del förberedelser på plats, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till Aftonbladet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är inne på samma linje.

– Sverige behöver en bra regering så snabbt som möjligt. Vi är beredd att bilda den regeringen. Men vill Socialdemokraterna ha nyval, då blir det nyval, säger Ulf Kristersson.

jimmie åkesson
Bildtext Partiledare Jimmie Åkesson (SD) efter omröstningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, konstaterade att han är nöjd med omröstningen och att hans parti på förhand var rätt säkra på att de skulle vinna.

Liberalernas ordförande Nyamko Sabuni sa på en presskonferens efter omröstningen att partiet önskar se en borgerlig statsminister.

Partiledare i talarstolen

Före omröstningen talade flera partiordförande inför riksdagen. Liberalernas gruppordförande Johan Pehrson sa att väljarnas beslut ska respekteras, och meddelade att Liberalerna kommer att rösta gult, det vill säga för Löfven och hans regering.

Annie Lööf (C) förde fram att Centern ansträngt sig för att hitta konstruktiva lösningar.

Ebba Busch (KD) kritiserade regeringen skarpt.

– Nu har vi en regeringskris. Och ansvaret för det faller till fullo på Stefans Löfven och hans samarbetspartier som slöt ett avtal med varandra som de visste att de inte kunde hålla, sa Busch.

Omröstningsresultatet i omröstningen om misstroende mot Stefan Löfven och hans regering.
Bildtext Resultatet i Sveriges riksdag efter omröstningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jimmie Åkesson (SD) sa att Socialdemokraternas ovilja att förhandla med hans parti leder till problem.

– Oavsett hur röstningen kommer att sluta har partiledare från en majoritet av svenska folkets företrädare deklarerat att man inte har förtroende för statsministern, sa Åkesson.

Ulf Kristersson, Moderaterna, sa att riksdagsgruppen ger sitt stöd till missförtroendeförklaringen.

– Ett land kan inte styras av ett ultimatum om vem som får prata med vem. Låt partier tycka olika men diskutera rakt och ärligt med varandra, sa Kristersson.

Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar sa att Vänsterpartiet kompromissat mest av alla under mandatperioden, och att det inte undgått någon.

– Jag är inte historielös, jag vet vad socialdemokratin har betytt för Sverige. Det är en politik som har betytt mycket för mig personligen och mina möjligheter i livet. Det är så Sverige ska vara, sa Dadgostar.

Vad händer nu?

Nu finns det två möjligheter för Stefan Löfven.

Stefan Löfven.
Bildtext Stefan Löfven på väg till omröstningen som avgjorde hans öde. 181 ledamöter röstade för misstroende, det vill säga mot Löfven och hans regering.
Bild: AFP / Lehtikuva

Löfven kan välja att avgå och då får talmannen i riksdagen göra nya talmansrundor för att sondera stödet för en ny statsminister. Det kan innebära att Löfven blir statsminister igen.

Det kan också bli aktuellt med extraval, vilket skulle innebära två riksdagsval inom en kort tidsperiod. Det ordinarie riksdagsvalet år 2022 kommer nämligen att hållas oberoende om regeringen faller eller inte. Extraval ska hållas inom tre månader.

Stefan Löfven har en vecka på sig att avgöra vilket av alternativen som ska väljas, om majoriteten av riksdagsledamöterna röstar mot honom.

Politiska experter i Sverige bedömer att det blir aktuellt med extraval.

Krisen växte fram

Förra veckan meddelade Vänsterpartiet i Sverige att den inte har förtroende för regeringen Löfven. Anledningen är primärt att Vänsterpartiet inte vill att regeringen ska förhandla om den svenska hyresregleringen, alltså om att införa marknadshyror för nyproduktion.

Vänsterpartiet har för lite stöd i Sveriges riksdag för att väcka misstroende på egen hand. Men Sverigedemokraterna meddela snabbt att de är beredda på att lägga fram ett misstroende. Då meddelade de övriga oppositionspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna att de också är beredda att fälla regeringen.

Löfven har under veckoslutet träffat andra partiledare, förhandlat och kommit med ett kompromissförslag. På söndagseftermiddagen höll Löfven och Centerledaren Annie Lööf en gemensam presskonferens, där de meddelade att parterna på bostadsmarknaden själva får förhandla fram en lösning i frågan om fri hyressättning.

Stefan Löfven och Annie Lööf på pressträff med Sveriges och EU:s flaggor bakom sig.
Bildtext Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) under sin presskonferens på söndagen, där de lade fram ett kompromissförslag.
Bild: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Parterna skulle ha tid på sig till den 1 september.

Löfven och Lööf var båda noga med att påpeka att en politisk kris vore ansvarslös i den situation Sverige nu befinner sig i och hoppades på kompromissvilja.

Kompromissförslaget vann inte gehör

Vänsterpartiet såg ändå inte med blida ögon på förslaget. Partiordförande Nooshi Dadgostar var snabb med att kalla förslaget för politisk teater, och ordnade själv presskonferens några timmar senare.

– Det vi vill är att Stefan Löfven släpper frågan om marknadshyror. Då kommer vi att återfå förtroendet för honom. Men efter de besked vi har fått i dag kommer Vänsterpartiet i morgon att rösta rött till Stefan Löfven, sa Dadgostar på sin presskonferens.

Källor: SVT, DN, SR, TT, Aftonbladet, Expressen