Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De skyhöga elöverföringspriserna behandlas i riksdagen – Konsumentförbundet kritiskt: Det behövs mer än vad som bestäms i dag

Keminmaan läpi kulkeva 400 kilovoltin voimalinja.
Bildtext Summan för elöverföringen kan överskrida summan för själva förbrukningen mångfalt i en vanligt konsuments elräkning.

Riksdagen behandlar i dag ett förslag som ska reglera höjningen av elöverföringspriserna. Konsumentförbundet kritiserar förslaget för att vara otillräckligt.

Riksdagen väntas godkänna förslaget som fastslår ett maxtak för höjning av elöverföringspriserna till åtta procent på årsnivå. För närvarande får elöverpriserna höjas med 15 procent per år.

Konsumentförbundet anser att den tillåtna prishöjningen är för stor och befarar att priserna framöver kommer att höjas mer eller mindre automatiskt.

"I fråga om vilken annan förnödenhet, särskilt inom ett statskontrollerat naturligt monopol, får priserna stiga med 8 procent varje år", frågar sig Konsumentförbundets generalsekretetare Beurling-Pomoell i ett pressmeddelande.

Priserna för elöverföringen ökade med tiotals procent efter en lagändring 2013, vilket väckte mycket kritik och krav på att begränsa elöverföringsbolagens vinstmöjligheter.

Enligt beräkningar vid Arbets- och näringsministeriet innebär regeringens förslag att energibolagen under år 2022 kan bära upp 350 miljoner euro mindre i överföringskostnader av sina kunder.

Konsumentförbundet: Finns ännu mycket att förbättra

Konsumentförbundet slår fast att det finns mycket förbättringar att göra innan elöverföringspriserna blir så pass rimliga att konsumenterna på riktigt börjar känna av det i plånboken.

Förslaget som behandlas i dag kommer sannolikt att godkännas i sin nuvarande form.

Konsumentförbundet vill därför att Energiverket förnyar sina regler för högsta tillåtna vinst för överföringsbolagen för att skydda konsumenterna.

Saken anses ligga på lagstiftarnas och myndigheternas bord i sådana fall där marknadsekonomin inte fungerar i monopolsituationer.

"Kan man verkligen försvara en så här stor höjningsprocent i näringsfrihetens namn? Konsumenten har i praktiken inga alternativ och hen kan inte komma undan de störa höjningarna som skär ner på konsumentens övriga köpkraft", säger Beurling-Pomoell.

Diskussion om artikeln