Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad tar mobilspel och invånarna till hjälp då cykelvägarnas skick ska kartläggas

Från 2021
En smarttelefon på en cykelstång filmar cykelvägen framför cykeln.
Bildtext Det videomaterial som mobilspelet samlar in används för att kartlägga reparationsskulden och planeringen av cykelvägarnas underhåll.
Bild: Privat/Vasa stad

Med mobilspelet Crowdchupa hoppas Vasa stad kunna förkorta kartläggningstiden från flera veckor till några dagar. Samtidigt kan användare tjäna en slant på cyklandet.

Vasa stad deltar i det första försöket någonsin att kartlägga cykelvägars skick med hjälp av invånarna och mobilspelet Crowdchupa. Samma försök görs även i Helsingfors, Tammerfors, Kuopio, Vichtis och Pemar.

Invånare kan delta i kartläggningen genom att ladda ner det avgiftsfria mobilspelet och placera smarttelefonen på cykelstången. Samtidigt som man cyklar plockar man upp virtuella mynt och bär på mobilspelets karta. Applikationen spelar in en video av cykelvägen och med hjälp av artificiell intelligens identiferar Crowdchupa cykelvägens skick.

Försöket drar i gång den 10 juli och pågår tills alla cykelvägar är kartlagda.

Tjäna två euro per kilometer

Vem som helst kan delta i kartläggningen och dessutom kan man tjäna pengar på det.

– Alla insamlade objekt är värda pengar och användarna förtjänar i genomsnitt över två euro per kilometer. De flitigaste cyklisternas arvoden kan alltså röra sig i relativt stora summor, säger Crowdchupas verkställande direktör Toni Paju.

Det videomaterial som mobilspelet samlar in används för att kartlägga reparationsskulden och planeringen av cykelvägarnas underhåll.

– Vi har med den här metoden kartlagt trafikmärken och gatornas skick i Vasa. För trafikmärkenas del har erfarenheterna varit mycket bra och beräkningen av gatureparationerna pågår som bäst. En kombination av mobilspel och artificiell syn verkar vara ett fungerande och kostnadseffektivt sätt att utveckla hanteringen av stadens infraegendom, säger Vasa stads chef för kommuntekniken Jukka Talvi.

Startupföretaget Crowdchupa kommer från Tammerfors.

Diskussion om artikeln