Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stenåldersmänniskan i Jäkärlä hade tid att dekorera krukor: "Livet var inte bara en kamp för överlevnad"

Från 2021
En grupp personer gräver i en grop i marken.
Bildtext Under jorden finns en stor och välbevarad stenåldersboplats. För 6 000 år sedan var den här skogsgläntan en sandig havsstrand, men sedan dess har marken stigit cirka 40 meter.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

För 6 000 år sedan bodde en unik grupp människor i Jäkärlä. Gruppens säregenhet är fortfarande något av ett mysterium. Under förra veckan pågick en Arbiskurs där deltagarna fick vara med och gräva i den 6 000 år gamla stenåldersbosättningen i norra Åbo.

Stenåldersbosättningen upptäcktes i början av 1900-talet, medan VR använde platsen som sandtag. Redan i början av 1900-talet utfördes arkeologiska utgrävningar i området av arkeolog Björn Cederhvarf. Utgrävningsrapporterna förstördes av Cederhvarf själv bara några tiotal år senare.

Efter det har man grävt här i flera omgångar, senast år 1994. Men förra veckan gjordes utgrävningar i området igen, då man ordnade en nästan veckolång Arbiskurs där deltagarna fick vara med och göra arkeologiska utgrävningar i området.

Arkeologen Jan Fast fungerade tillsammans med kollegan Janne Soisalo som lärare för kursen, som ordnades av Åbo svenska arbetarinstitut.

En man med glasögon ser in i kameran. I handen har han ett papper.
Bildtext Jan Fast är glad över att Arbis understöder stenåldersutgrävningar, något som inte utförts i regionen på många år.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Jäkärlä-gruppen kallas i dag den folkgrupp som levde i sydvästra Finland för 6 000 år sedan. Gruppen var relativt kortlivad och fanns bara i 200-300 år.

Man vet inte riktigt hur den lyckades isolera sig och behålla sin egen särartade kultur då resten av Finland redan var en mera kulturellt enhetlig grupp.

- Just på det här området har vi bara hittat fynd från Jäkärläkulturen, säger Fast.

Fynden består bland annat av stenredskap och dekorerade krukskärvor.

- Fynden visar att stenåldersmänniskan i Jäkärlä har haft gott om tid för att bland annat dekorera krukor. Livet var inte bara en enda kamp för överlevnad, utan fynden ger en bild av en ganska högtstående stenålderskultur.

Att gruppen haft en klar kulturell identitet kan vara en av orsakerna till att Jäkärlä-gruppen bevarat sin särart.

En hög med mönstrade krukskärvor ligger på ett underlag.
Bildtext Krukskärvor med det mönster som är typiskt för Jäkärlä.
Bild: Tom Wiklund

Det är svårt att avgöra exakt hur många människor som bott här, men Fast uppskattar att det kan ha varit omkring hundra, eller flera.

Många av lämningarna har naturligtvis försvunnit på naturlig väg under de 6 000 år de legat i jorden. Men det råder ingen brist på fynd.

- När vi kom hit för att planera var vi skulle börja gräva, hittade vi genast en halv stenyxa. När vi sedan började gräva hittade vi fynd i varje grävruta.

Varje deltagare gräver i ett område på en gånger en meter och samlar ihop sina fynd i små påsar.

Ur jorden sticker en hög med stenar upp.
Bildtext Här dyker en gammal eldstad upp ur jorden.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

En av deltagarna är Lotta Palmgren, som då Yle Åboland besökte platsen inte ännu hade hittat några fynd.

- Men det är roligt att se då andra hittar fynd och det finns en spänning i att se vad som dyker upp ur jorden. Jag hoppas ändå att jag skulle hitta någon krukskärva med mönstret som är typiskt just för Jäkärlä, säger Palmgren.

Palmgren har också varit med på kurser i arkeologiska utgrävningar förut.

- Jag har både grävt ut stenålder och medeltid inne i Åbo. Stenåldern är intressant då den är äldre och så är det skönt att vara ute i naturen samtidigt.

Fynden från Jäkärlä ska studeras och så småningom ställas ut i Åbo. Man hoppas också göra ytterligare utgrävningar inom en snar framtid. Fast och Soisalo planerar också att skriva en bok om Jäkärlä.