Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur ska Finland hålla Kevin De Bruyne under kontroll? Stjärnmittfältaren har ingen känsel i halva ansiktet, men är ändå svårstoppad: "Ser saker som ingen annan ser"

Från 2021
Kevin De Bruyne dricker vatten under fotbolls-EM.
Bildtext Kevin De Bruyne noterades för ett mål och en framspelning när Belgien vann mot Danmark.
Bild: EPA

Kevin De Bruyne lär starta mot Finland – en garanti för en svettig kväll. "Om vi ska ha någon typ av chans mot Belgien så måste vi ha honom under kontroll", säger Tim Sparv.

Det råder absolut ingen tvekan om att Finland har en väldigt tuff nöt att knäcka i kvällens gruppspelsavslutning i fotbolls-EM. Belgien är världsetta – och framför allt: Belgien är makalöst bra framåt.

– Vi har kollat på deras anfallsspel och Kevin De Bruyne levererar emellanåt passningar som man bara undrar hur det är möjligt att slå, säger Tim Sparv.

De Bruyne startade turneringen utanför startelvan efter ansiktsskadan som han fick i Champions League-finalen. I andra matchen hoppade han in och vände mot Danmark på egen hand.

Nu är tanken att De Bruyne – enligt många världens bästa offensiva mittfältare – ska få en start.

– Det är väldigt viktigt att spelare som Axel Witsel, Kevin De Bruyne och Eden Hazard kan starta en match i turneringen, säger förbundskaptenen Roberto Martinez.

Programmet är inte längre tillgängligt
Belgien säkrade plats i åttondelsfinal efter seger mot Danmark - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Måste ha honom under kontroll"

Matchen mot Finland fungerar som sista testet innan EM startar på allvar för guldkandidaten Belgien. För Finland är det raka motsatsen – allt står på spel i S:t Petersburg.

Finlands utgångsläge är att spika igen bakåt eller åtminstone hålla siffrorna nere. Lättare sagt än gjort när Kevin De Bruyne ska styra tempot i matchen.

– Han har ett fantastiskt spelsinne. Han förstår spelet väldigt bra och ser saker som ingen annan ser. I luckorna mellan försvaret och mittfältet är han helt otrolig, säger Sparv.

Om du får spela på mittfältet ska du möta honom. Hur blir det?

– Om vi ska ha någon typ av chans mot Belgien så måste vi ha honom under kontroll. De Bruyne är nyckeln i deras offensiv. Det blir jobbigt att möta honom, men Belgiens offensiva bredd är otrolig. Om han råkar ha en sämre dag är det någon annan som har en bättre dag.

– Vi kan inte sätta för stort fokus på en spelare, men vi vet verkligen hur skicklig han är. Jag gillar hans sätt att spela fotboll och han jobbar också stenhårt för lagets bästa. Lionel Messi är kanske världens bästa spelare, men ibland är han lite lat.

Ingen känsel i halva ansiktet

Varningsflaggan är hissad och Finland är förberett, men mot spelare av den här kalibern går det inte att vara inläst på allt.

De Bruyne kom fram i Genk och visade tidigt kvaliteter, men det som har präglat hans väg fram till att i dagsläget vara storklubben Manchester Citys bästa spelare är den kompromisslösa envisheten.

Han har flera gånger rest sig i motvind – och tårarna i Porto när han insåg att det var färdigspelat i årets Champions League-final är den senaste motgången.

Den hyllade insatsen i Köpenhamn för några dagar sen var ytterligare ett bevis på att De Bruyne har förmåga att skaka av sig ett bakslag.

Kevin De Bruyne i tårar efter Champions League-finalen.
Bildtext Kevin De Bruyne tvingades utgå i Champions League-finalen mot Chelsea.
Bild: imago images/Sportimage/ All Over Press

När Pep Guardiola var ny Manchester City-tränare kallade han tidigt till sig belgaren och borrade in i honom att han har alla möjligheter för att enkelt bli en av världens fem bästa spelare.

Fem år senare tvekar ingen om att De Bruyne är med i den diskussionen. Däremot medger 29-åringen att han tvekar lite fortfarande, tre veckor efter finalen och huvudsmällen.

– Jag känner väldigt lite av ansiktets vänstra sida och det har jag vant mig vid under den senaste veckan. Det irriterar en del och jag har varit lite rädd för att gå in i nickdueller och närkamper. Det kan också vara fallet i början mot Finland, men när matchen startar är jag så fokuserad att jag inte tänker mer på det.

Diskussion om artikeln