Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Apottistarten i Ingå och Sjundeå skjuts upp

Från 2021
stetoskop på arbetsbord
Bildtext Patientdatasystemet Apotti ska underlätta kommunikationen mellan kommuninvånare och vårdpersonal.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ingå och Sjundeå tar i bruk patientdatasystemet Apotti tidigast i november 2022. Det betyder att starten blir senare än planerat.

Orsaken till förseningen är att Apotti inte hinner ge kommunerna den service som behövs för att systemet ska kunna tas i bruk.

Ursprungligen var det meningen att Sjundeå och Ingå skulle börja använda Apotti i augusti 2021. I vintras hade starten justerats framåt till våren 2022.

Social- och hälsovårdstjänsterna i Lovisa och Kyrkslätt övergår samtidigt till Apotti. Det innebär att invånarna i de kommunerna får tillgång till klientportalen Maisa.

Meningen är att det ska underlätta kontakten mellan kommuninvånarna och personalen inom social- och hälsovården. Via Maisa kan man bland annat följa med sina tidsbokningar, boka tider, förnya recept och sköta ärenden för en annan person.

Kommunerna i Västnyland har förhållit sig väldigt olika till patientdatasystemet Apotti.

Hangö, Raseborg och Lojo har valt att inte gå med i systemet. Dels har det handlat om utgifter, dels om att de vill vänta på att vårdreformen träder i kraft.

Raseborg och Lojo sjukhus tog i bruk Apotti i februari 2020. Idén är att Apotti ska användas som ett gemensamt system för specialsjukvården och kommunernas social- och hälsovård.

Diskussion om artikeln