Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Våtmark ska förbättra vattenkvaliteten i Björnträsk i Sjundeå

Från 2021
En person paddlar i en kanot på en å.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Nu ska vattnet i Björnträsk bli i bättre skick. Miljöorganisationen WWF bygger en våtmark vid stranden som ska minska den yttre belastningen på sjön.

Blågröna alger, syrefattigt vatten och en dominant stam av mörtfiskar präglar vattnet i Björnträsk. Vattnet i sjön är övergött och av dålig kvalitet, vilket också påverkar sjöfågelstammen och tillståndet i Sjundeå å negativt. 

Nu restaurerar miljöorganisationen WWF Björnträsket genom att bygga en våtmark vid sjöns strand. Våtmarken ska rena vattnet från näringsämnen och sediment och därmed minska belastningen på sjön. 

I restaureringsplanen ingår att minska på extern belastning på sjön, effektivisera vårdfisket och att vårda fågelvattnen. Våtmarken ska öka den biologiska mångfalden och ge möjlighet för vattenfåglar att både äta och bygga bo. 

Våtmarken som byggs är en halv hektar stor. Den placeras vid ett biflöde omgivet av åkrar, som mynnar ut i sjön. I flödet byggs också bottentrösklar som ska minska erosionen i fåran. 

Bygget utförs delvis på privat mark och delvis på mark tillhörande Andby-Harvs vattenandelslag.  

Projektet ingår i WWF:s VALUTA-projekt och förverkligas med hjälp av finansiering från effektiviseringsprogrammet för vattenskydd och donationer.

Bygget pågår fram till midsommar.