Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inte omöjligt att Sannfinländarnas nästa ordförande är en kvinna – hur påverkar det partiets profil?

Från 2021
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra vieraili Ylen Ykkösaamussa 8. toukokuuta.
Bildtext Riikka Purra är för tillfället viceordförande för Sannfinländarna - är det omöjligt att hon tar över ordförandeposten efter Jussi Halla-Aho?
Bild: Silja Viitala / Yle

Jussi Halla-Aho meddelade i dag att han lämnar uppdraget som ordförande för Sannfinländarna efter fyra år på posten. Han ställer inte upp för omval i augusti. 

Halla-Aho meddelade om sin avgång i Sannfinländarnas webbsändning. Han gav ingen personlig motivering till sin avgång, men sa i omsvepande ordalag att politiska ledare inte ska sitta för länge på sin post och att han länge tänkt över saken innan han fattat beslutet.

Halla-Aho tog heller inte ställning till vem som ska efterträda honom. Däremot sa han att han önskar att många olika slags kandidater ställer sig till förfogande så att partiets politiska bredd kommer fram.

Halla-Aho får avgå med flaggan i topp

Claus Stolpe, som är statsvetare vid Åbo Akademi i Vasa, hör till dem som inte hade sett Halla-Ahos avgång komma. 

– Jag hade inte förväntat mig att han skulle avgå nu, men å andra sidan har han flera gånger tidigare fört fram att han inte tycker att politiska ledare ska sitta på sina poster allt för länge och dragit paralleller till Kekkonen. Så mot den bakgrunden är det kanske inte så förvånande, säger Stolpe.

Stolpe säger att tidpunkten åtminstone är logisk. 

– Han avgår efter kommunalvalet och ger partiet god tid till att tänka på vem de vill se som efterträdare på ordförandeposten.

Jussi Halla-Aho kan ses som en valkung i årets kommunalval, han fick 18 978 personliga röster.

– Så till vida får han ju avgå med flaggan i topp - i kommunalvalet klarade sig partiet bra och han själv klarade sig ypperligt. 

Jussi Halla-aho
Bildtext Jussi Halla-Aho var valkung i kommunalvalet i Helsingfors - han fick nästan 19 000 personliga röster.
Bild: Lehtikuva

Kan partiet hitta en lika profilstark efterträdare?

Sannfinländarna kallas ibland för ett populistiskt parti - och frågan är nu vad som händer med Sannfinländarna när profilstarka Halla-Aho stiger åt sidan. Halla-Aho själv säger att han vill se en bred variation bland ordförandekandidaterna för partiet. 

- För partier som kanske ofta vädjar till känslor snarare än sakargument är det viktigt med en lyskraftig och nästan karismatisk ledare. Frågan är vem som kan axla den här manteln efter Halla-Aho, säger Stolpe. 

Redan tidigare, i samband med presidentvalet, spekulerades det om att Laura Huhtasaari eventuellt kunde ta över ordförandeskapet. Men Europaparlamentarikern Huhtasaari meddelade tidigare idag att hon inte kommer att ställa upp, eftersom hon vill fokusera på sitt arbete i Bryssel. 

Ändå inte otänkbart med en kvinnlig ordförande för mansdominerade Sannfinländarna

Claus Stolpe tror att Riikka Purra är en av de mer troliga efterträdarna. Riikka Purra är i dagsläget första viceordförande för Sannfinländarna. 

- Det är inte självklart att det blir hon men enligt min uppfattning har hon en stark roll inom partiet och dessutom en folklig förankring. Hon bor i Kyrkslätt och där fick hon näst mest röster i kommunalvalet efter SFP:s Anders Adlercreutz. 

Riikka Purra
Bildtext I kommunalvalet i Kyrkslätt tog Riikka Purra tog hem näst mest röster.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Samtidigt är Sannfinländarna ett mansdominerat parti - både sett till de politiska ledarna och till väljarna. Vilka är chanserna att Sannfinländarna får en kvinnlig ordförande? 

– Jag tror att det är möjligt, i det här fallet ligger ändå t.ex. Riikka Purra nära till hands trots att hon är kvinna. Det finns heller ingen väldigt självklar kandidat bland männen. 

Claus Stolpe tror inte nödvändigtvis att en kvinnlig ordförande skulle förändra Sannfinländarnas profilering eller popularitet. 

– I Frankrike tappade inte partiet Nationella fronten popularitet när pappa Jean-Marie Le Pen gav över till dottern Marine Le Pen. Även om några manliga väljare skulle bli sura kan det ju hända att de skulle få fler kvinnliga väljare i stället, säger Stolpe.

Claus Stolpe.
Bildtext Claus Stolpe är statsvetare vid Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Claus Stolpe intervjuades av Magnus Hansén i Vega eftermiddag 21.6.2021.

Diskussion om artikeln