Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto om Etiopiens kritik: Inte första gången det händer

Från 2021
Pekka Haavisto.
Bildtext Pekka Haavisto på EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tiden får utvisa om Etiopiens kritik har någon effekt på om uppdraget som EU:s Etiopiensändebud fortsätter, säger Pekka Haavisto.

I lördags fick utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) hård kritik av Etiopiens utrikesministerium för sina kommentarer i EU-parlamentet.

I en utfrågning i EU-parlamentet uppgav Haavisto att Etiopiens ledning bakom stängda dörrar sagt att de vill “utplåna tigreanerna så de försvinner från jordens yta i hundra år”. 

Enligt Haavisto beskrev de här kommentarerna stämningen i februari, då Etiopien trodde att man snabbt kommer att sätta stopp för striderna som började i november. 

Haavisto säger att det inte är första gången som Etiopien kommer med kritik, och att landet kom med liknande kritik efter resan i februari då Haavisto ledde en delegation till landet.

Haavisto kommenterade Etiopiens utspel på en presskonferens efter EU:s utrikesministermöte på måndagen. 

Enligt Haavisto kan kritiken den här gången ha att göra med måndagens parlamentsval i Etiopien. Situationen är också känslig på grund av de internationella utredningar som just nu pågår gällande människorättsläget i landet, säger Haavisto.

“Inga oklarheter”

Enligt Etiopiens utrikesministerium kommer landet att ha svårt att godkänna Haavisto som en trovärdig EU-representant och kräver att EU:s höga representant för utrikesfrågor Josep Borell ersätter Haavisto med någon annan.

“Tiden får utvisa om det här har någon effekt på om uppdraget fortsätter. Jag har talat med EU:s höga representant Josep Borell och det finns inga oklarheter i sig. Han ansåg att det är viktigt att parlamentet fått samma information som ministrarna”, sa Haavisto.

Haavisto varnar om att striderna i Tigray trappats upp, och säger att tanken om att konflikten skulle ebba ut utan förhandlingar inte är realistisk. 

“Därför är vårt budskap till Etiopien i alla möten vi haft just nu, att landet måste inleda en dialog med Tigray.”

Röstningen i parlamentsvalet i Etiopien, som har skjutits upp två gånger på grund av coronapandemin, började på måndagen. 
Källa: STT

Diskussion om artikeln