Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kurder inledde anfall för att återta Sinjar

Från 2015
Kurdiska Peshmergastyrkor på väg till Kobane köar vid den turkiska gränsen.
Bildtext Kurdiska peshemergastyrkor.
Bild: EPA/STR

Kurdiska styrkor har med stöd av den USA-ledda koalitionen inlett en stor markoffensiv för att återta den strategiskt viktiga staden Sinjar från Islamiska staten IS.

Målet för anfallet är att skära förbindelserna mellan IS-kontrollerade områden i Syrien och staden Mosul i norra Irak. Staden Raqqa i norra Syrien som IS utropat till sin huvudstad binds ihop med Mosul.

Enligt ett utlåtande från det kurdiska självstyret i norra Irak deltar omkring 7 500 kurdiska peshmerga-krigare i anfallet som fått namnet ”Operation Det fria Sinjar”.

Enligt uppgifter från området har långa köer med krigare, militärfordon och flakbilar avancerat längs mot Sinjar samtidigt som koalitionens flygangrepp mot IS positioner pågår längre bort. Ögonvittnesbeskrivningar berättar om höga rökstatyer som stiger från staden Sinjar.

Amerikanska krigsflyg har stött anfallet med flygangrepp under morgonen. Peshmergakrigarna vill erövra staden och skapa en säkerhetszon runt staden så att IS inte når staden med omfattande artillerield.

Anfallet framskrider på tre fronter uppger kurdiska källor och bland annat jesidiska styrkor stöder anfallet genom att anfalla från Sinjarberget.

- Det är frågan om krig. Vi har en målmedveten fiende med hög stridsmoral, säger General Aziz som leder den kurdiska Zeravani-styrkan som leder ett av de tre synkroniserade anfallen, till New York Times.

Hot om folkmord

Anfallet har planerats i flera veckor och det verkar som om IS har väntat på offensiven eftersom organisation skickat förstärkningar till Sinjarområdet. Dåligt väder och konflikter mellan olika kurdiska och yazidiska styrkor har försenat den nu inledda offensiven i flera veckor.

Peshmergatrupperna har fått vapen från USA och Tyskland som trupperna använder sig av i anfallet.

IS har haft kontroll över Sinjar sedan augusti 2014. Då IS erövrade Sinjar flydde till och med över 200 000 enligt vissa källor området. Flera tiotusentals jezidier omringades på berget Sinjar.

Då staden föll dödades hundratals män och flera tusentals kvinnor tvingades till sexslaveri. FN har talat om folkmord.

Den sunnismuslimska extremistgruppen IS anser att yazidier är hedningar och kättare.

Yazidierna är kurder vars religion är en blandning av zoroastrianism, judendom, kristendom och islam. Det uppskattas att det finns omkring en halv miljon yazidier, av vilka majoriteten bor på Nineveslätten i norra Irak.