Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kollektivtrafiken växer i Ingå: Taxibåt trafikerar varje veckoslut mellan Ingå och Barösund

Från 2021
Passagerare stiger ombord på taxibåten Diana II i Ingå småbåtshamn.
Bildtext Från och med nu trafikerar en taxibåt mellan Ingå och Barösund under sommarens veckoslut. Förra lördagen åkte nio passagerare med på den första avgången med start klockan 9.
Bild: Maria Wasström / Yle

Ingå kommun har tagit initiativ till ruttrafik med båt mellan Ingå småbåtshamn och Barösund. Sedan ett par veckor är det möjligt att åka reguljärtrafik ut i skärgården.

Också de som inte har egen båt borde få en chans att bekanta sig med Ingå skärgård. Så resonerade politiker och tjänstemän i våras. Sedan ett par veckor tillbaka är det nu möjligt att åka reguljärtrafik med taxibåt mellan Ingå småbåtshamn och Barösund.

Familjen Gillett från Lojo hörde till dem som passade på att göra det senaste lördag (19.6).

– Vi vill njuta av den varma sommardagen här i Ingå skärgård. Min mamma bor i Ingå och hon efterlyste båttaxitrafik i skärgården ifjol. Nu när det blev möjligt ville vi genast ta tillfället i akt, säger Heidi Gillett glatt.

Lojoborna Heidi och Aava Gillett njuter av Ingå skärgård ombord på taxibåten Diana II.
Bildtext Lojoborna Heidi och Aava Gillett njuter av Ingå skärgård ombord på taxibåten Diana II.
Bild: Maria Wasström / Yle

Hennes två barn Aava och Fionn ser mest fram emot att simma på badstranden i Bjurs.

– Jag har tänkt titta på när barnen ha roligt på stranden. Jag trivs utomhus och har packat ner två kassar med både söta och salta godsaker, myser mormor Elisabet Andersson, som själv flyttade till Ingå för ett drygt år sedan.

Ingåbon Elisabet Andersson i taxibåten Diana II
Bildtext Ingåbon Elisabet Andersson är glad över möjligheten att komma ut i skärgården också utan egen båt.
Bild: Maria Wasström / Yle

Satsning på kollektivtrafik både till lands och till havs

Ingå kommun har satsat på att förbättra kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken till och från huvudstadsregionen har utökats med flera turer per dag och numera erbjuds också matartrafik till och från båttåget till Åbo hamn.

Ett sammandrag av sommarens kollektivtrafik hittar du här.

Sommarens försök med skärgårdstrafik pågår fram till den 8 augusti. Skärgårdstrafikens avgångar har anpassats till busstrafiken till Barösund samt till kollektivtrafikturerna från och till huvudstadsregionen.

Taxibåten Diana II i Ingå småbåtshamn.
Bildtext Taxibåten Diana II är den båt som oftast trafikerar rutten mellan Ingå och Barösund. Ibland trafikeras rutten av Tiftö IV med Niclas Söderström vid rodret.
Bild: Maria Wasström / Yle

Taxibåten kör mellan småbåtshamnen i kyrkbyn och Orslandet i Barösund, det vill säga ön där bland annat torget och butiken finns.

Vid behov kan taxibåten under skärgårdstrafikturerna också stanna vid övriga överenskomna hamnar eller öar längs rutten. Den som till exempel hellre vill åka till Älgsjölandet eller besöka den nya hotellanläggningen The Barö kan komma överens om detta med båtföraren.

Ingen risktagning för taxiföretagaren

Skärgårdstrafiken fungerar i kommunens regi så att taxibåtföraren erhåller en fast garantisumma som ersättning för varje båttur. Ifall biljettintäkterna inte når upp till den summan står kommunen för mellanskillanden.

Biljettpriset är 10 euro per vuxen och 5 euro per barn. Om biljettintäkterna överskrider garantisumman får serviceproducenten behålla också de överstående biljettintäkterna.

Ingå kommun har reserverat 7500 euro för sommarens skärgårdstrafik.

Taxibåtförare Mikael Rehnberg.
Bildtext Skärgårdsföretagaren Mikael Rehnberg uppskattar att kommunen garanterar en minimiersättning för båttrafiken även de gånger då passagerarantalet är lågt.
Bild: Maria Wasström / Yle

Det här tycker båttaxiföretagaren Mikael Rehnberg är ett tryggt och bra system. Han upplever att det finns en efterfrågan på dylik service även om sommarens första turer haft relativt få passagerare. Han har möjlighet att ta upp till trettio passagerare.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Politiker ombord under skärgårdstur

Också två av kommunens aktiva politiker passar på att teståka skärgårdstrafiken. För De Grönas Elina Ahde är det redan andra gången.

– Första gången jag åkte med var jag den enda passageraren. Nu var vi i alla fall nio personer, säger Ahde som tänker besöka torget, caféet och Barösundsboden och sedan ta bussen hem tillbaka till Ingå kyrkby.

SFP:aren Henrik Wickström och De Grönas Elina Ahde.
Bildtext Politikerna Henrik Wickström (SFP) och Elina Ahde (Gröna) ombord på taxibåten i Barösund.
Bild: Maria Wasström / Yle

– Eftersom vi har den här vackra skärgården så vill vi möjliggöra att också de som inte har båt ska få njuta av havet och sommaren på det här sättet, säger Henrik Wickström (SFP).

En intervju med Ahde och Wickström kan du höra här nedan.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Torget livar upp Barösund

Sommartorget i Barösund lockar båtfolk och Barösundsbor och numera också båtturister från Ingå kyrkby. Det intygar Anne Waselius som titulerar sig själv torggumma.

Anne Waselius på Barösunds torg.
Bildtext Sommartorget i Barösund är ett populärt utflyktsmål för sommargäster, bybor och tillfälliga besökare. Anne Waselius hör till de återkommande torgförsäljarna.
Bild: Maria Wasström / Yle

Hon är hemma i Grankulla men bor halva året i Barösund och hör till dem som så gott som varje sommarlördag säljer sina produkter på torget på Orslandet, strax intill Barösundsboden och cafe-butik Magasinet.

En intervju med Anne Waselius kan du höra här nedan.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Efter drygt tre timmar i Barösund är det dags för den första returen tillbaka mot Ingå kyrkby. Familjen Gillett är med på båten igen.

– Vi har haft en underbar dag. Vi hittade badstranden på Bjurs campingområde och största delen av tiden förflöt där. Vi kommer gärna på nytt, säger Heidi Gillett.

Syskonen Fionn och Aava Gillett visar upp sina souvenirer de inhandlat på Barösunds torg. Till höger mamma Heidi Gillett på bryggan i Barösund.
Bildtext Glada Lojobor besöker Barösund. Fionn, Aava och Heidi Gillett trivdes väldigt bra under det drygt tre timmar långa besöket i Barösund.
Bild: Maria Wasström / Yle

Taxibåten mellan Ingå och Barösund kör enligt följande tidtabell:

  • Avgång från Ingå på lördagar: klockan 9.00 och 15.15.

  • Avgång från Barösund på lördagar: klockan 13.15 och 16.15.

  • Avgång från Ingå på söndagar: klockan 12.00 och 15.15.

  • Avgång från Barösund på söndagar: klockan 16.15.

Diskussion om artikeln