Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv ärlig efter förlusten i ödesmatchen: ”Alla gjorde sitt allt – men det räckte inte mot det här Belgien”

Från 2021
Uppdaterad 22.06.2021 10:58.
Jeremy Doku och Tim Sparv jagar boll.
Bildtext Tim Sparv gav sitt allt mot Jeremy Dokus Belgien.
Bild: Anatoly Maltsev / EPA-EFE / All Over Press

Finland orkade kämpa i 70 minuter. Men till slut tog orken slut. Belgien vann med 2–0 – och nu får det finländska herrlandslaget hoppas på ett smärre mirakel för att avancera till åttondelsfinal.

Thomas Vermaelen var högst i nickduellen, fick huvudet på bollen – men prickade ribban. De blåvita fansen hann ändå inte ens dra en suck av lättnad innan bollen hade studsat in i mål via Finlands stjärmålvakt.

0–0 skulle ha räckt till för en plats i åttondelen. 0–1 innebar att uppförsbacken blev brant.

– Vad fan kan man ens göra där? frågar Lukas Hradecky sig i Yles intervju efter matchen.

– Bollen studsade rakt mot mig. Det är så jävligt små marginaler i de här matcherna, fortsätter han.

Programmet är inte längre tillgängligt

Jakten på en kvitteringen kom inte ens igång på allvar innan Romelu Lukaku punkterade matchen. 2–0 innebar att Finland nu får hoppas på att flera andra resultat går landslagets väg i de återstående matcherna.

I praktiken är det Kroatien och Skottland som ska kryssa, medan Spanien ska slå Slovakien med minst tre mål. I så fall är det Finland som går vidare som fjärde och sista grupptrea.

Och den drömmen tänker landslaget inte släppa ännu.

– Nog har vi väl en teoretisk chans ännu? Jag är så förbannat stolt över det här laget, säger Paulus Arajuuri och får medhåll av lagkaptenen Tim Sparv:

– Vi kämpade, vi slet, vi gav vårt allt men det räckte inte mot det här Belgien. Det här var ett lag som mycket väl kan spela EM-final.

"Var fullständigt slut"

Finländarna gav verkligen sitt allt. Flera av spelarna såg fullständigt slutkörda ut mot slutet av matchen i den ryska sommarhettan.

Tim Sparv var en av dem som tvingades kasta in handduken.

– Jag var fullständigt slut, medger han i tv-intervjun.

Efteråt berättade Markku Kanerva att Jere Uronen också drogs med kramper och därför byttes ut.

– Vi visste också vad läget var i matchen mellan Danmark och Ryssland så vi såg till att åtminstone inte släppa in ytterligare baklängesmål. En förlust är självklart en besvikelse, men jag kan ändå vara stolt över hur alla kämpade, säger ”Rive”.

"Kan bara tacka alla"

Stolthet är något som också Hradecky lyfter fram.

– Jag kunde skrika i den här mikrofonen, så stolt är jag. Vi vinner som lag och vi förlorar som lag. Vi har gått en så otroligt lång väg. Det är här vi hör hemma, säger målvakten och riktar också ett stort tack till publiken på plats i S:t Petersburg:

– Det kändes verkligen som om det hade varit en hemmamatch. Alldeles otroligt.

– Jag kan bara tacka alla supportrar både på plats här i Ryssland och också i hemmasoffan. Alla meddelanden vi har fått har gett oss så mycket energi. Och jag håller med. Vi visade på planen att det är på den här nivån som vi ska spela, kompar Markku Kanerva.

Diskussion om artikeln