Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två spelare belönas med höga siffror medan stjärnan får underkänt: Här är de finländska spelarbetygen efter förlusten mot Belgien

Från 2021
Belgiens lag firar efter mål.
Bildtext Belgien jublar efter ett av sina mål mot Finland, men den blåvita underdogen kämpade bra och många belönas med bra betyg.
Bild: Lehtikuva

Finland föll med flaggan i topp i hettan i S:t Petersburg. I en dryg timme gjorde herrlandslaget en strålande insats mot en av guldfavoriterna. Det ger hyfsat höga betyg, förlusten till trots. Håller du med om våra siffror?

Betygsjury:

Mats Ahlnäs, Sebastian Backman, Christoffer Herberts, Jani Lyyski, Chriso Vuojärvi.

Betygsskala 1-5.

Lukas Hradecky 4

Finlands bästa spelare i EM, om nu någon hade trott något annat. Höll laget kvar i matchen med ett par räddningar av allra högsta klass på Jeremy Dokus och Eden Hazards avslut. Maximal otur på första målet, utan "Luke" hade avancemangschansen redan varit borta.

Joona Toivio 3

Hans bästa match i EM, stod för ett par viktiga brytningar när lagkamraterna ställt till det. Täckte skott och var rättplacerad.

Paulus Arajuuri 3

En ledare och kämpe. Glidtacklade, slet, offrade sig, vann nickdueller och gjorde allt för att hålla ihop backlinjen under pressen.

Daniel O’Shaughnessy 2

Svaga länken i mittförsvaret. Nära att förorsaka en straffspark, sent ute vid det andra belgiska målet. Fick inte rätt adress på de långa inkasten som fört honom till startelvan.

Jukka Raitala 2

Intetsägande insats, blev ofta frånsprungen på sin kant. Gjorde sitt i den kompakta defensiven men skapade inget framåt. Sämre ju längre matchen pågick.

Jere Uronen 3

Utmärkt på sin vänsterkant i första halvlek men krafterna tog slut (något som höll på att kosta ett baklängesmål) och Uronen byttes ut. Samtidigt försvann en dimension i Finlands spel.

Tim Sparv 3

Imponerande att inte vara i toppform men ändå styra laget med sin blotta närvaro. Synd att han inte orkade i 90 minuter för Finland är helt enkelt sämre utan honom på plan.

Glen Kamara 4

Finlands bästa utespelare i ödesmatchen. Inblandad i mycket, vann bollar och bröt belgiska anfall, drev på framåt och spelade uppåt. Avslutade urstarkt efter en lite blek turnering.

Robin Lod 2

Så länge som Finlands mittfältstrio var Sparv-Kamara-Lod var det ingen fara bakåt. Men framåt lyckades Lod inte hitta de öppnande passningarna och uppflyttad på topp var han ofarlig.

Teemu Pukki 1

Är tyvärr inte alls i form. Inte alls den Pukki vi är vana att se. Tajmningen fel, touchen ofta dålig. Såg uddlös och ofarlig ut, hade oerhört svårt att komma till skottlägen.

Joel Pohjanpalo 2

Jobbade, slet och försökte men fick inget uträttat, led av en matchbild där Finland fick så få chanser. Känslan är ändå att "Jolle" har målen i sig i detta EM.


Spelade för kort tid för att bedömas: Rasmus Schüller, Joni Kauko, Nikolai Alho, Marcus Forss och Fredrik Jensen. Men som helhet enkelt att konstatera att byten och försök att ändra matchbilder inte var Markku Kanervas starkaste sida i detta EM. Misslyckades också nu.

Diskussion om artikeln